Op de grond, maar nog niet verslagen: Muzee en Crossing Border gaan knokken voor hun geld
Geen cent subsidie meer. Muzee, Crossing Border en het Zuiderparktheater zijn geveld door een rechtse directe van de Haagse cultuurcommissie. Maar opgeven is er niet bij: ,,We gaan de hele stad mobiliseren.”
Jeroen van der Wiel zag ‘m even niet aankomen. Verbijsterd is de interim-directeur van het Scheveningse Muzee over het ‘snoeiharde’ advies van de Haagse cultuurcommissie. Het museum annex cultuuranker, dat in het huidige kunstenplan van de gemeente Den Haag nog 411.000 euro subsidie per jaar krijgt, is kennelijk geen euro meer waard.
Te ouderwets
Het museum is volgens de commissie ‘ouderwets, weinig informatief, laat staan (inter)actief’. Muzee fungeert vooral goed als ‘ontmoetingsplek waar oudere bewoners graag terugblikken op het roemruchte verleden van Scheveningen’. Maar dat is echt te weinig om Muzee opnieuw een meerjarige cultuursubsidie te geven, zo heet het.
Strijdbaar
‘Onbegrijpelijk’, vindt directeur Jeroen van der Wiel. ,, De commissie vindt ons te weinig stadsdeeloverstijgend. Nou, wij waren de initiatiefnemers van ‘Feest aan Zee’, dat in totaal maar liefst 5,6 miljoen bezoekers wist te trekken. Ga ons nou niet zeggen dat we te weinig samenwerken, of dat we te veel met onszelf bezig zijn, hier in Scheveningen.”
Ook stapt de commissie volgens hem te gemakkelijk over positieve zaken heen. Zo is Muzee met 6,5 fte aan betaalde krachten heel kostenefficiënt. ,,Ook hebben we tachtig vrijwilligers en halen we 50 procent van onze inkomsten zelf binnen.”
Na de verbijstering van het eerste moment, volgt de strijdbaarheid. Directeur Van der Wiel belooft dat hij alles uit de kast gaat halen om het tij alsnog te keren. ,,We gaan heel Scheveningen..., wat zeg ik: we gaan heel Den Haag mobiliseren.”
Shock
Ook organisator Michel Behre van het internationaal gerenommeerde Crossing Border begint een beetje bij te komen van het slechte nieuws. ,,Ik heb slecht geslapen, ik was in shock”, zegt hij over het nul-euroadvies van de commissie.
De klap kwam uit ‘een dode hoek’, vertelt Behre. Het gaat volgens hem net zo lekker met het literaire festival, dat niet alleen veel publiek maar ook 250 uitgevers uit 14 landen naar Den Haag trekt. De kritiek van de commissie vindt hij vaag. Zo zou het festival te afhankelijk zijn van subsidie. ,,Maar we halen een flink deel van de inkomsten zelf binnen.”
Laten we toch vooral blij zijn dat Den Haag twee van zulke internationaal gerenommeerde, literaire festivals in huis heeft
Volgens de commissie werken de twee internationale literaire festivals in Den Haag (naast Crossing Border ook Winternachten) niet goed samen. En het lijkt erop alsof er nu een harde keuze tussen de twee is gemaakt. Behre: ,,Laten we toch vooral blij zijn dat Den Haag twee van zulke internationaal gerenommeerde, literaire festivals in huis heeft.”
Ook hij zal ‘alles op alles zetten’ om zijn festival in Den Haag te behouden. Allereerst natuurlijk via de Haagse politiek, die straks het uiteindelijke oordeel gaat vellen over de cultuuradviezen. Andere ongelukkige subsidieaanvragers uit de cultuursector als Today’s Art, De Dutch Don’t Dance Divison, Museum Bredius en Het Diamant Theater gaan dat ongetwijfeld ook doen.
Onwerkelijk
Zoals het Zuiderparktheater, dat al druk bezig is vrijwilligers, partners en wijkbewoners te mobiliseren tegen het besluit om het enige openluchttheater in Den Haag geen geld meer te geven. Bestuurslid Nachet Louchahi en interim-directeur Siegfried Poeran zijn ‘met stomheid geslagen’.
,,Het advies was heel onwerkelijk om te lezen”, zegt directeur Poeran. ,,De commissie zegt eigenlijk dat je niet voldoet.” Ten onrechte, is zijn stellige overtuiging: ,,In ons theater kunnen ruim 1100 mensen van podiumkunsten genieten. Qua grootte behoren we tot de top van Den Haag en regio maar qua subsidie staan we ergens onderaan, tussen de veel kleinere organisaties. En daarmee heeft de adviescommissie volgens ons geen rekening gehouden.”
Wat ook steekt, is de opmerking dat het Zuiderparktheater z’n diversiteitsplannen beter moet uitwerken. Het theater staat in een van de meest gemêleerde en arme wijken van de stad. Het publiek dat op de voorstellingen afkomt, spreekt vele talen. De vrijwilligers zijn de Hagenaars uit de wijk zoals je ze overal tegenkomt, divers tot op het bot.
Witte mensen
,,Dat diverse zit in ons dna”, zegt Louchahi. En Poeran vult aan: ,,Als wij andere directeuren en bestuurders tegenkomen in cultuurland, dan zien we vooral witte mensen. Als het om diversiteit gaat, lopen we als theater jaren voor.”
De geschokte reacties op het cultuuradvies stromen binnen. Op Facebook, uit de wijk, maar ook via de politiek. ,,Het voelt nog steeds alsof we in een nare droom verkeren”, zegt Poeran. ,,Maar we geven niet op. We gaan de strijd aan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jouw Regionieuws
Gemist? Nieuw leven voor verweesd bos van lampenkoning Piet en ambtenaren gaan fout in
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Den Haag en omstreken vandaag te volgen? Geen zorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van zondag 15 mei. -
Streep door subsidie Crossing Border en Muzee
Culturele instellingen en festivals als Crossing Border en Today’s Art, het dansgezelschap van Lonneke van Leth, De Dutch Don’t Dance Division en Museum Bredius dreigen hun subsidie te verliezen. Ook Muzee Scheveningen en het Diamant Theater zien hun aanvragen voor de komende vier jaar vooralsnog niet gehonoreerd. -
Zeilkampioen Marit Bouwmeester bevalt van dochter en kijkt alweer vooruit: ‘De timing is perfect’
Zeilster Marit Bouwmeester is moeder geworden. De 33-jarige Friezin, winnares van olympisch goud op de Spelen van Rio 2016 in de Laser Radial-klasse, plaatste op Instagram een foto van haar pasgeboren dochtertje. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Muzee wordt opgeknoopt door de gemeente
Langs de Scheveningseweg lag eeuwenlang een galgenveld. Wordt het wederom een executieplek? Als het aan de adviescommissie Kunst ligt wel. Muzee wordt opgeknoopt.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Homoseksueel Arthur (61) vluchtte van Zeeland naar Den Haag: ‘Maar hier óók ontzettend orthodox’
Arthur Swanevelt vluchtte om zijn geaardheid uit het streng christelijke Terneuzen naar de ‘tolerante’ grote stad Den Haag. Maar die zogenaamde tolerantie valt hem vies tegen. In zijn wijk werd een regenboogvlag keer op keer vernield. Een permanentere regenboogbank zou volgens de gemeente moeten laten zien dat ‘liefde het wint van haat’. Maar volgens LHBTIQ+’ers die wij voor dit artikel spraken is dit slechts symptoombestrijding.
In samenwerking met indebuurt Den Haag