Volledig scherm
Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. © ANP XTRA

Op kerkhof swaffelende zatlap krijgt 30 uur werkstraf

Dertig uur werkstraf krijgt de 38-jarige Hagenaar Marcin M. die vorig jaar op een begraafplaats zijn  geslachtsdeel in het gezicht van een vrouw sloeg.

Quote

Ik heb al tien jaar geen seks meer gehad

Slachtoffer

Bezoekers van begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag wisten in augustus vorig jaar niet wat ze zagen. De 38-jarige M. zat daar op een bankje met zijn penis in zijn hand. De man bevredigde zichzelf, op een bankje zittend naast een vrouw. Nadat de man aan zijn gerief was gekomen sloeg hij de vrouw met zijn geslachtsdeel in het gezicht; ook wel swaffelen genoemd.

Volgens M. was hij door de vrouw gevraagd haar borsten te betasten en beloofde ze hem seks. Het slachtoffer ontkende dat. Ze had helemaal niemand seks beloofd en zeker niet een man van 38 jaar, terwijl ze zelf een zoon van 44 heeft. ,,Zo ben ik niet. Ik heb al tien jaar geen seks meer gehad en heb daar ook geen behoefte aan”, las de rechter gisteren tijdens de zitting voor. De vrouw zei verder dat ze nooit op een kerkhof seks zou hebben.

Marcin M. zelf verklaarde tegen de politie dat de twee ‘gewoon’ aan het knuffelen waren op de begraafplaats. De getuigen, inclusief kinderen, zagen dat anders. ,,Zij zagen die meneer ‘met zijn fluit in zijn hand zitten’ en een uitvaartmedewerker zag dat hij ‘aan zijn ding zat te sjorren’,”  aldus de rechter.

Kaarsje

De vrouw zei dat ze alleen een kaarsje kwam aansteken op Oud Eik en Duinen. M. kende ze twee weken. Het leek haar een aardige man, ook al vroeg hij haar keer op keer om seks te hebben. Toen hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde, riep ze uit dat hij normaal moest doen. ,,Ik wilde weglopen, maar toen was de politie er al”, las de rechter verder voor.

Bij de politie erkende M. dat hij, al was het pas 13.00 uur, vier biertjes had gedronken. ,,Ik moet elke dag bier drinken.” Dat alcoholprobleem heeft hem al vaker in de problemen gebracht. Zo stond hij gisteren ook terecht voor het stelen van een biertje uit een supermarkt. Daarvoor kreeg hij twee weken celstraf, ondanks het verweer dat hij dat flesje alleen was vergeten af te rekenen.

Quote

M. moet leren en dat zal hij moeten voelen

Rechter

Een voorwaardelijke gevangenisstraf vond de rechter niet passend. Vooral omdat M. al vaker in het ‘klantenbestand’ van justitie voorkomt. Onder meer voor zakkenrollerij, inbraak en winkeldiefstal. De advocaat van M. probeerde de rechter nog op andere gedachten te brengen door te zeggen dat de Hagenaar een baan heeft en een verblijfplaats. Een pleidooi dat rechters vaker horen van verdachten in de  hoop dat ze dan geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen. ,,Op een of andere manier zorgt het strafrecht ervoor dat mensen ineens een baan krijgen en vrouwen zwanger worden”, sprak de rechter cynisch. ,,Maar ik maak mezelf ongeloofwaardig als ik hem een proeftijd verleen. M. moet leren en dat zal hij moeten voelen.” Ook eerder voorwaardelijk opgelegde straffen moet de man nu uitzitten. 

Zijn alcoholprobleem moet hij bovendien binnenskamers zien te houden. ,,Dat hij dit op een kerkhof deed, met getuigen en kinderen erbij, is totaal respectloos. Dat is niet de plek waar je jezelf gaat bevredigen. Omdat hij al heeft vastgezeten, krijgt hij wel een dag aftrek”, sloot de rechter af.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag