Volledig scherm
Een gevleugelde koningin van de wegmier, vlak voor het uitvliegen. © Jinze Noordijk

Op zoek naar een partner nemen vliegende mieren voor één dag de regio over

Kriebelt het al? Vandaag duiken plotseling overal vliegende mieren op in Den Haag en omstreken. Het is weer tijd voor de zogenaamde bruidsvlucht. 

Elk jaar rond deze tijd is het weer zo ver: de zwarte krioelende beestjes vliegen massaal uit, op zoek naar een paringspartner. Dat wordt ook wel een bruidsvlucht genoemd. 

De koninginnen vliegen zo’n 300 tot 400 meter de lucht in, waar de eveneens uitgevlogen mannetjes hen grijpen om te paren. De mannetjes gaan dood en vallen overal neer, de koninginnen zoeken vervolgens een plek om hun eitjes te leggen.

Zwoele dag

Waarom we juist vandaag zoveel vliegende mieren zien is waarschijnlijk omdat het een zwoele dag is. Het kan met de temperatuur in de lucht te maken hebben, met de warmte van de bodem, maar ook met de luchtvochtigheid. De mieren van verschillende kolonies vliegen in ieder geval gelijktijdig uit om zich voort te planten met een mier van een ander nest.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag