Volledig scherm
© Thinkstock

Op zoek naar maatje met handicap

Via een veilige datingsite kunnen cliënten van Ipse de Bruggen met een verstandelijke beperking binnenkort op zoek naar de liefde of gewoon een maatje. De zorgaanbieder loopt hiermee voorop in Nederland.

Quote

Het is zo essentieel dat je mensen in je leven hebt van wie je kunt houden en met wie je leuke dingen kunt doen

Corry Baak

De eerste 65 cliënten gaan binnenkort het web op. Op zoek naar ‘geluk, liefde en vriendschap’, zoals de zorgaanbieder het omschrijft.

ABCDate is een datingsite speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking, opgezet door mensen uit de zorg. Ipse de Bruggen, een van de grootste aanbieders van gehandicaptenzorg in deze regio, is de eerste instelling in Nederland die zich hierbij aansluit. Op 10 november gaat de proef van start.

Projectleider Corry Baak was al lange tijd op zoek naar zo’n site. ,,Het is zo essentieel dat je mensen in je leven hebt van wie je kunt houden en met wie je leuke dingen kunt doen. Voor iedereen.’’ Op ‘gewone’ datingsites loopt het vaak spaak. ,,Deze mensen zijn kwetsbaar en daar is niet altijd begrip voor.’’

ABCDate is geschikt voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking die liefde of vriendschap zoeken. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn er veiligheidsmaatregelen ingebouwd op het online platform. Komt het tot schelden in een chatsessie, dan worden die woorden ‘geblurd’ en cijfers intikken is niet mogelijk om te voorkomen dat deelnemers hun telefoonnummer aan een wildvreemde geven.

Vragenkaartjes

Willen twee mensen elkaar ontmoeten, dan gaat er automatisch een bericht naar hun begeleiders. En tijdens de eerste date is er altijd een ‘chaperonne’ bij. Die ‘houdt het van een afstandje in de gaten’, zegt Baak. ,,Als het gesprek niet op gang komt, kan hij of zij bijvoorbeeld voorstellen om vragenkaartjes te gebruiken.’’ Door hun beperking kunnen de deelnemers moeite met zo’n gesprek hebben.

Daters kunnen ook het digitale boekwerkje Eerste Hulp bij Dating erop naslaan, dat via de site te vinden is. Onder het kopje ‘Wat doe je aan?’ vind je bijvoorbeeld de tips: ‘Zorg ervoor dat je gedoucht hebt.’ En: ‘Poets je tanden.’

Aan de proef kunnen maxiaal 70 mensen meedoen. Met 65 aanmeldingen is het bijna vol. De proef duurt 12 weken. Is die succesvol, dan is het de bedoeling de site open te stellen voor alle cliënten van Ipse de Bruggen met een lichte tot matige beperking. ,,Dat zijn er rond de 750.’’

Ipse de Bruggen hoopt dat andere zorgaanbieders zich eveneens aansluiten. ,,Hoe meer deelnemers, hoe groter de kans dat je een maatje of liefde vindt.’’ Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg bestaat er een eigen datingsite. Die is in 2011 opgezet door de Haags zorgaanbieder Parnassia.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag