Voor de uitleg over de volkstelling aan een bewoner was vaak veel tijd nodig.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor de uitleg over de volkstelling aan een bewoner was vaak veel tijd nodig. © Nationaal Archief

‘Opa, is mijn vader vroeger uit jouw buik gekomen?’

Lieve RachelLeo van der Velde schrijft wekelijks een brief aan kleindochter Rachel (9) waarin hij vertelt over het Den Haag van vroeger en nu. Deze week: de Volkstelling van 1971.

 1. Heleen Verduijn bezorgt mensen letterlijk een lichtpuntje: ‘Ik heb het er een soort van druk mee’
  PREMIUM
  Golfbrekers

  Heleen Verduijn bezorgt mensen letterlijk een lichtpunt­je: ‘Ik heb het er een soort van druk mee’

  Het zijn donkere tijden, letterlijk en figuurlijk. Korte dagen en een avond-coronalockdown. Eenzaamheid grijpt om zich heen. Een klein gebaar kan dan het verschil maken. Dat laat Heleen Verduijn uit Naaldwijk zien met haar speciale kerstactie. Ze brengt wat licht in de duisternis door sfeermakers aan te bieden aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Golfbrekers.
 2. Afrekenen bij de Chinees: Niet afpersing maar mensenhandel werd eigenaresse en vriend fataal
  PREMIUM
  Plaats Delict

  Afrekenen bij de Chinees: Niet afpersing maar mensenhan­del werd eigenares­se en vriend fataal

  Bij de politie kwam op 21 april 1998 de melding binnen dat er iemand onwel was geworden in het Chinese specialiteitenrestaurant Culinair City aan het Spui. Maar er bleek iets veel ernstiger aan de hand: een man en vrouw waren vermoord. Het ging om de 25-jarige eigenaresse en haar vriend. Voor de rubriek Plaats Delict beschrijft Hans Hemmes elke week een plek met een ‘bloederig’ verleden.
 3. Haagse rapper blijft vastzitten vanwege recordvangst cocaïne Ypenburg
  PREMIUM

  Haagse rapper blijft vastzitten vanwege record­vangst cocaïne Ypenburg

  De Haagse rechtbank houdt de 24-jarige Haagse rapper Kaene M. langer in de cel vanwege de vondst van een grote partij cocaïne van 270 kilo in Ypenburg op 3 september in een bestelbusje. ,,Ik kan keihard aantonen dat ik die avond keihard aan het werk was in de studio”, zei de muzikant maandag tijdens een zitting. Maar de rechter vindt dat er serieuze aanwijzingen zijn dat hij betrokken was bij grootschalige drugshandel.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag