Volledig scherm
De actie tegen Shell. © Pierre Crom

Opblaasbare 'oliebuis' verspert ingang van stadhuis

Ambtenaren die vanmorgen het Haagse stadhuis wilden betreden, moesten eerst over een opblaasbare oliebuis in ‘Shell-geel’ klimmen. Den Haag Fossielvrij, jongerenbeweging DWARS en Haagse linkse partijen als HSP, SP en de Partij voor de Dieren protesteerden tegen de toetreding van Shell-ceo Marjan van Loon tot lobbyclub Economic Board The Hague.

Rond 8.00 uur verzamelden de protestgroepen zich vanmorgen voor het Haagse Stadhuis, met in hun handen en om hun nek borden met ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell’. Dat vorige week bekend werd dat de topvrouw van Shell Nederland zich met de energietransitie van de Haagse regio gaat bemoeien, is hen in het verkeerde keelgat geschoten.

Economic Board The Hague is een ‘onafhankelijke denktank en aanjager voor de economie van Den Haag.’ ,,Het is vreemd dat iemand zich met de energietransitie in de Haagse regio gaat bezighouden die werkt voor een bedrijf dat al dertig jaar het klimaat tégenwerkt”, zegt Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. ,,Dat een bedrijf dat voor 98 procent draait op fossiele brandstoffen meebeslist over duurzaamheid, staan we niet toe.”

Keuze

Volledig scherm
De actie tegen Shell. © Pierre Crom

Ook de HSP, PvdA, SP en Groenlinks snappen niet wat de Economic Board The Hague bezielt met de keuze voor Marjan van Loon. ,,Shell stelt haar eigen bedrijfsbelang voorop en dit staat haaks op het streven naar een duurzaam Den Haag”, zegt Stein Smit, voorzitter van de Haagse tak van de GroenLinks-jongerenpartij DWARS. ,,Met deze opblaasbare oliebuis en de borden ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell’ roepen we ambtenaren op om op te letten. Ook hebben we wethouder Liesbeth van Tongeren (duurzaamheid, red.) net een ingelijste poster overhandigd met de vraag hem in haar kantoor op te hangen.”

Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij laat weten dat dit ‘niet de laatste actie’ is. ,,We gaan door tot Shell niet meer in Economic Board The Hague zit.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag