Volledig scherm
De minderjarige jongen bij de pinautomaat in een supermarkt in Den Haag © Politie

Oplichtersbende zet kind in om bejaarden te beroven

Een 82-jarige Haagse en een bijna blinde, invalide 69-jarige uit Delft zijn in oktober slachtoffer geworden van een babbeltruc. De daders zetten vervolgens een kind in om met de gestolen pasjes geld op te nemen. 

Op 5 oktober bellen drie mannen tussen de 20 en 30 jaar aan bij de 82-jarige vrouw aan de Kormalijnhorst. Ze vertellen haar dat ze van een energiebedrijf zijn. Wanneer ze haar vertellen dat ze onterecht teveel betaalt aan het energiebedrijf, worden ze door haar binnen gelaten. Het drietal vertrekt vervolgens met haar pinpas en 500 euro. Later blijkt dat er 1000 euro van haar rekening is verdwenen. 

Op bewakingsbeelden bij de pinautomaat is te zien dat een kind verantwoordelijk is voor het opnemen van het gestolen geld. Omdat dit niet overeenkomt met het signalement van de ‘energiemedewerkers’, vermoedt de politie dat hij als loopjongen is gebruikt. 

Oplichtersbende

Dezelfde jongen pint twee dagen later 500 euro met een gestolen pinpas van een ander slachtoffer in Delft. Ook deze 69-jarige, invalide man krijgt te horen dat de twee mannen aan zijn deur bij een energiebedrijf werken. Omdat hij slecht ter been en bijna blind is, is het voor de daders dit keer kinderlijk eenvoudig om zijn pinpas weg te pakken. 

De twee daders in Delft spraken Nederlands met een accent en onderling een andere taal. De drie mannen in Den Haag spraken wel goed Nederlands. De politie vermoedt dan ook dat het om een grotere groep oplichters gaat, die telkens de minderjarige jongen als loopjongen inzetten. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag