Volledig scherm
In februari van dit jaar liep de route van scholieren die 'spijbelden voor het klimaat' onder andere via de Hofvijver. © ANP / REMKO DE WAAL

Oppositie wil vrij baan voor klimaatstaking: Krikke perkt demonstratierecht in

Oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad hebben burgemeester Pauline Krikke om opheldering gevraagd over de beperkingen rond de klimaatstaking van komende vrijdag. Krikke heeft de demonstranten geen toestemming gegeven de aangemelde route te lopen.

Deze route loopt via Koekamp, Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Vijverberg, Buitenhof, Hofweg, Kalvermarkt, Fluwelen Burgwal, Herengracht en Prinsessegracht te lopen. 

De organisatie wil deze route omdat die zowel langs het Tweede Kamergebouw als het stadhuis loopt. De burgemeester wil dat niet, omdat de tocht dan door het kernwinkelgebied van Den Haag gaat. Demonstratieve optochten door winkelgebied worden in principe niet toegestaan.

De linkse oppositie, bestaande uit de Partij voor de Dieren, de Haagse Stadspartij (HSP), GroenLinks, SP en PvdA is het niet eens met dat besluit en heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

In hun gezamenlijke brief stellen vijf fractieleden van genoemde partijen dat de burgemeester het demonstratierecht erg inperkt. Bovendien hebben ze vragen over de definitie van het kernwinkelgebied. Volgens het Binnenstadsplan 2010-2020 van de gemeente Den Haag zou de aangegeven route niet door, maar langs het winkelgebied gaan.

Quote

Ik neem aan dat de burgemees­ter terugkomt op deze dwaling

Wijsmuller

Wereldwijd

De Nederlandse klimaatstaking op 27 september maakt deel uit van een wereldwijde klimaatstaking. ,,Het is niet uit te leggen wanneer uitgerekend Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht de wereldwijde klimaatstaking beperkingen oplegt'', stelt Joris Wijsmuller van de HSP. ,,Ik neem aan dat de burgemeester terugkomt op deze dwaling, anders hebben we een probleem.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag