Volledig scherm
Prinses Amalia op vakantie in Lech. © anp

Oproep aan leerlingen: geen Amalia op je Facebook

 Om te voorkomen dat er gekke berichten over prinses Amalia in de media komen, worden leerlingen van het Haagse Gymnasium Sorghvliet dringend verzocht straks niks over hun nieuwe medeleerlinge te posten op sociale media.

Quote

We willen graag dat Amalia een gewone leerling kan zijn

Rector Hans Rookmaker

Praten met journalisten is al helemaal uit den boze. De dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima gaat na de zomervakantie naar een school in de Haagse ambassadeurswijk.

Rector Hans Rookmaker heeft zijn leerlingen alvast opgeroepen rekening te houden met haar privacy. ,,We willen graag dat Amalia een gewone leerling kan zijn: minimale publiciteit helpt daarbij. Maar je kunt haar best vriendelijk welkom heten op jouw school,'' schrijft hij in een mail die naar alle 730 leerlingen is gestuurd.

Rookmaker stelt alles in het werk om te zorgen dat er voor de scholieren zo min mogelijk verandert door de komst van de toekomstige koningin. Amalia en haar ouders hebben daar volgens hem ook expliciet om gevraagd.

Gewone leerling
De prinses wil haar schooltijd als een gewone leerling beleven. De rector hoopt daarom ook dat het aantal veiligheidsmaatregelen tot het minimum kan worden beperkt. ,,Daar zijn ook de andere leerlingen bij gebaat.''

Het gymnasium heeft inmiddels heel wat bekende Nederlanders opgeleid. Prinses Laurentien ging Amalia voor, maar ook cabaretier Paul van Vliet, de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, oud-topman van Unilever Morris Tabaksblat en schoonspringers Daphne en Edwin Jongejans. Rookmaker vindt de aandacht voor zijn school maar niks. ,,Vreselijk. Ik hoop dat het snel overwaait.'' Hij is blij dat Amalia haar keuze pas bekendmaakte toen de inschrijftermijn was afgelopen.

Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag