Volledig scherm
PREMIUM
Monique en Richard van Dijk waagden de overstap van de rozen naar de aarbeien en hebben totaal geen spijt. © NICO SCHOUTEN

Oprukkende stad biedt kansen voor boeren

regioBoeren, tuinders en kwekers in de Haagse regio zien de woonwijken steeds dichterbij komen. Dat lijkt negatief, maar de nieuwe stadse buren bieden wél allerlei kansen en uitdagingen.

Op een steenworp afstand van de rijen met eengezinswoningen aan de Anne Franklaan en de Hannie Schaftsingel in Pijnacker-Nootdorp bezitten Monique en Richard van Dijk een aardbeienkwekerij. Eeuwenlang was de Clapwyckse polder agrarisch gebied. Totdat in de jaren 80 en 90 Klapwijk uit de grond werd gestampt.

Monique kon toen nog niet weten hoe belangrijk haar nieuwe buren zouden worden. ,,We kweekten roze rozen. Die gingen naar de veiling. Toen de crisis ook de bloemenbranche trof zei iemand: Waarom gaan jullie geen aardbeien kweken. Jullie wonen toch naast een woonwijk? ,,We zijn toen echt in het diepe gesprongen'', zegt Monique, die iedere dag nog blij is dat ze de sprong waagden.

Als Monique en Richard in de wijk bordjes ophangen met de mededeling dat het aardbeienseizoen weer is begonnen, gaan de duimen spontaan omhoog en wordt er vrolijk getoeterd. Diezelfde middag staan de eerste klanten al in het winkeltje aan de Hoogseweg 5.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag