Orkestbak van Koninklijke Schouwburg loopt vol met 10.000 liter water

VideoGeen tutu's of zwierige danspassen vandaag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, maar een heus waterballet. De orkestbak is gevuld met 10.000 liter water ter gelegenheid van toneelstuk Ondine, dat vanaf volgende week opgevoerd wordt. 

De orkestbak is gevuld vanaf een brandweeraansluitpunt. De bak met water staat op een heftplateau dat een orkest kan dragen en weegt 15.000 kilogram. Uit veiligheidsoverwegingen is een vijverconstructiebedrijf bij het plaatsen van de bak betrokken. Bang zijn dat de waterkwaliteit afneemt, is niet nodig: uv-lampen en filters houden het water vers en waterleidingbedrijf Dunea zal het water regelmatig controleren.

Quote

Water ziet er onschuldig uit, een beetje lievig, maar het heeft een enorme kracht

Jeroen de Man (regisseur Ondine)

De regisseur van Ondine, Jeroen de Man, nam vandaag als eerste een duik in de orkestbak. Hij legt uit dat de bak gevuld is omdat Ondine de dreiging van water moet laten zien. ,,Water ziet er onschuldig uit, een beetje lievig, maar het heeft een enorme kracht'', aldus De Man. 

Ondine is een romantisch en tegelijkertijd duister sprookje waarin nymfen een rol spelen. Zij zwemmen vanaf halverwege volgende week in de orkestbak rond. Het stuk wordt opgevoerd door Toneelgroep Oostpool uit Arnhem en Het Nationale Theater, voor wie spelen in de Koninklijke Schouwburg een thuiswedstrijd is. 

Het toneelstuk wordt opgevoerd in het kader van Feest aan Zee, waarmee een jaar lang gevierd wordt dat Scheveningen tweehonderd jaar bestaat als badplaats. De voorstelling is van 19 juni tot en met 7 juli in de Koninklijke Schouwburg te zien. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Ondine © Joost de Haas
  1. Haagse touroperator: ‘Als de brexit doorgaat en het pond stijgt, dan hebben we geluk’
    PREMIUM
    Vaarwel Britten

    Haagse touropera­tor: ‘Als de brexit doorgaat en het pond stijgt, dan hebben we geluk’

    Precies op 29 maart, aanvankelijk de dag van de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, vertrekt bij het Haagse touringcarbedrijf KJ Tours een bus vol mensen naar Londen. Alhoewel de trip naar de Engelse hoofdstad van een maand later al is volgeboekt en die van 29 maart niet, heeft eigenaar Kris Jhagroe geen moment getwijfeld over reizen op de dag van de brexit. ,,Waarom zou ik voor een andere datum gaan? We zullen er geen hinder van ondervinden.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag