Volledig scherm
Voormalig Haags wethouder Gerard van Otterloo © Jos van Leeuwen

Oud-wethouder Gerard Van Otterloo (69) plotseling overleden

Voormalig Haags wethouder Gerard van Otterloo (69) is gisteravond plotseling overleden. Dat heeft zijn  familie vanmorgen bevestigd.  De oud-PvdA’er  kampte al langer met gezondheidsproblemen, maar zijn dood kwam niettemin onverwachts.

Van Otterloo was de laatste jaren onder meer actief in SOS Den Haag, dat zich inzet voor behoud en versterking van het gewaardeerde stadsgezicht in Den Haag. 

Hij verzette zich onder meer tegen de plannen voor het  nieuwe en dure onderwijs- en cultuurcomplex op het Spuiplein dat toen nog onder de naam Spuiforum door het leven ging. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Volledig scherm
Gerard van Otterloo (links) bij de Zwarte Madonna in Den Haag. © Archieffoto Haagsche Courant

Broedertwist

Volledig scherm
Archiefbeeld van 8 april 1988 © Jos van Leeuwen

Bekendheid verkreeg Van Otterloo in de jaren tachtig als wethouder van financiën in het linkse college van PvdA, Links Den Haag en D66 dat van 1986 tot in 1989 aan de macht was. Beroemd is de ‘broedertwist’ destijds  tussen Van Otterloo en mede-wethouder Adri Duivesteijn over de bouw van het grote witte, stadhuis van architect Richard Meier. 

Na maanden van geruzie en achterkamertjespolitiek greep het PvdA- gewest keihard in. Midden 1989 moesten beide Haagse bestuurders opstappen. Van Otterloo heeft daarna nooit meer politieke ambities getoond. Hij werd extern adviseur.  

Volledig scherm
Archiefbeeld van 17 maart 1988 © Jos van Leeuwen

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag