Volledig scherm
© Fred Leeflang

Ouderen hebben baat bij zorgtechnologie

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren inzetten op meer zorgtechnologie. Dit gebeurt naar aanleiding van positieve resultaten met het in 2016 ingevoerde project iZi Gezond Lang Thuis, waarmee wordt onderzocht of technologie langer thuis wonen bevordert. Met de Leids Universitair Medische Centrum (LUMC)-Campus Den Haag heeft de gemeente een groot onderzoek gedaan naar de inzet van technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg.

Uit het onderzoek is gebleken dat ouderen open staan voor technologische hulpmiddelen als deze goed worden uitgelegd. Wel is het cruciaal dat het (digitale) hulpmiddel echt past bij de behoefte van de oudere, zo schrijven de onderzoekers in hun aanbevelingen.

De inzet van technologische hulpmiddelen om langer thuis te wonen heeft alleen effect als dit gevraagd wordt door de hulpbehoevende, aldus de onderzoekers.

Wethouder Zorginnovatie Kavita Parbhudayal zegt de aanbevelingen uit het gisteren gepresenteerde onderzoek graag over te nemen. ,,De vraag naar zorg groeit en de kosten stijgen’’, zegt ze. ,,Ik wil dat iedereen de zorg krijgt die nodig is en ik geloof echt dat zorginnovatie daarin de toekomst heeft. Niet omdat ik wil dat machines mensen vervangen, maar ook om met techniek mensen meer mens te laten zijn.’’

Doel van het project is de kwaliteit van het leven voor ouderen bevorderen. Te denken valt aan sociale robots en huishoudrobots. 

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag