Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Ouderen willen geen helm op in het verkeer

Onderzoeken lopen nog, maar nu al heerst onder ouderen onrust over mogelijke nieuwe regels voor scooterrijders. Ze willen op het fietspad blijven, en geen helm op, zegt de partij 50Plus Den Haag.

In Amsterdam is het bijna zover dat snorfietsers alleen nog op de rijbaan mogen rijden, mét een helm op. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat de nieuwe maatregel in Amsterdam 260 verkeersslachtoffers scheelt.

Den Haag kijkt nieuwsgierig mee. Hier is ongeveer een vijfde van de verkeersslachtoffers een snorfietser. Onderzocht wordt waar in de hofstad de maatregel kan worden ingevoerd. Dit voorjaar wordt de uitslag bekend.

Op voorhand sputtert 50Plus Den Haag tegen het plan. Het gaat ten koste van de mobiliteit van ouderen, stelt fractievoorzitter Frans Hoynck van Papendrecht. Ze zullen hun scootertje laten staan en achter de geraniums belanden. Kritiek is er ook op het verplicht dragen van een helm. ,,Het vernietigt compleet je kapsel. Daar kunnen we wel lacherig over doen, maar als je naar een verjaardag gaat, en je hebt net een half uur de krul in je haar geföhnd, dan wil je dat het er fatsoenlijk uit blijft zien.’’

Bovendien stelt Hoynck van Papendrecht dat een helm opzetten lastig is voor ouderen met een gehoorapparaat. ,,Het past niet goed. En een helm beperkt het gehoor ook nog eens sterk.’’ Ook het snelheidsverschil tussen auto en scooter is een probleem. ,,Ouderen reageren niet zo snel meer. Ze zullen bang zijn zich tussen auto’s op de weg te begeven.’’

Volgens 50Plus ontbreekt het aan goede alternatieven. ,,Hoe je het ook wendt of keert: openbaar vervoer is niet zo ideaal als die scooter die je bij de deur hebt staan en je precies op de plek van bestemming brengt. Dat geldt ook voor taxi’s’’.

Wethouder Robert van Asten (D66) liet eerder al weten juist vanwege de vele verkeersslachtoffers onder scooterrijders voorstander te zijn van de maatregelen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag