Volledig scherm
Michael Boerboom. Op de achtergrond het ongeluk. © Regio15/Frank Jansen

Ouders verongelukte Michael doen aangifte tegen NFI

De familie van de in 2011 overleden Hagenaar Michael Boerboom heeft aangifte gedaan tegen de politie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Openbaar Ministerie. Zij zouden lichaamsdelen van Michael hebben verduisterd.

Volledig scherm
Michel en Brigitte Boerboom, de ouders van Michael © Frank Jansen

De ogen en frontale hersenkwabben van Michael Boerboom zouden na een sectie op diens lichaam zijn achtergebleven bij het NFI.

Voor vader en moeder Boerboom is de gifbeker na de dood van hun zoon Michael (20) in 2011 nog niet leeg. Hij overleed in november van dat jaar na afloop van een straatrace. Hij was als bijrijder in de snelle wagen van Angelo R. gestapt, die gas gaf en tegen een boom knalde.

Lichaamsdelen
De ouders waren er jaren geleden al achtergekomen dat hun zoon begraven was zonder zijn hersenen. Ze bonden de strijd aan om de lichaamsdelen terug te krijgen.

Dat lukte. In aanwezigheid van vader Boerboom werd Michael opgegraven en later opnieuw ter aarde besteld. Op dat moment kwam vader Boerboom er achter dat ook de ogen en de frontale hersenkwabben van zijn zoon weg waren.

Om de rechtszaak tegen Angelo R. niet te dwarsbomen deden de ouders pas onlangs aangifte. Omdat de politie en het OM van de verduistering zouden weten, is de aangifte ook tegen hen.

Grafrust
,,De grafrust van mijn zoon is hierdoor geschonden'', zegt vader Boerboom. Hij wil dat het NFI andere nabestaanden beter gaat informeren wat er bij een sectie gebeurt en zorgvuldiger gaat omspringen met lichaamsdelen van slachtoffers.

Het OM heeft de aangifte ontvangen. Volgens haar is het handelen van het NFI niet strafbaar. De aanklager heeft de ouders een gesprek voorgesteld. Daarna volgt er een definitieve beslissing wat er met de aangifte moet gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag