Volledig scherm
© ANP

OV-fiets is in Den Haag niet aan te slepen

De OV-fiets is zo populair dat hij niet is aan te slepen. De kans dat reizigers in de ochtendspits misgrijpen, blijkt op tientallen stations groot. NS rukt duizenden fietsen aan om aan de gestegen vraag tegemoet te komen. In Den Haag is de vraag groter dan het aanbod, waardoor er vaak mensen geen OV-fiets kunnen krijgen.

Quote

De kans is erg groot dat je als reiziger op een aantal stations een OV-fiets misloopt

Luuk van der Meer, onderzoeker Rijksuniversiteit Groningen

De vraag naar de geel-blauwe huurfiets van de Nederlandse Spoorwegen is in mei 2017 met 35 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die deze krant bij NS heeft opgevraagd. Dit jaar verwacht NS dat er drie miljoen fietsritten worden gemaakt, een kwart meer dan de 2,4 miljoen ritten in 2016. Daarmee is de OV-fiets met afstand de populairste deelfiets van Nederland. Volgens reizigersorganisatie Rover vinden gebruikers het fijn om van deur tot deur hun eigen plan te trekken en bijvoorbeeld niet afhankelijk te zijn van bustijden.

Het ongekende succes van de OV-fiets heeft een keerzijde, toont onderzoek van OV-Magazine en de Rijksuniversiteit Groningen aan. ,,De kans is erg groot dat je als reiziger op een aantal stations een OV-fiets misloopt'', zegt onderzoeker Luuk van der Meer van de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit zijn analyse blijkt dat de beschikbaarheid tussen 6.00 en 9.00 uur enorm snel afneemt.

Handvol
Van de grote stations is Den Haag HS een negatieve uitschieter. Op Den Haag Laan van NOI is er überhaupt maar een handvol fietsen beschikbaar. Eerder bleek dat de animo beperkt is voor huurfietsen op fietsenstallingen die niet bij de stations liggen. Mogelijk heeft dit te maken met de magere verkrijgbaarheid. Bij Den Haag Buitenhof is de helft van de tijd niet of nauwelijks een fiets beschikbaar. Op de Grote Markt is dat eenderde van de tijd het geval.

Zes keer zoveel
Om aan de gestegen vraag tegemoet te komen, schaft de NS dit jaar ongeveer zes keer zoveel nieuwe fietsen aan. ,,Normaal gesproken worden er per jaar ongeveer duizend fietsen bijbesteld. Dit jaar zijn er al tweeduizend fietsen bijgekomen op bijvoorbeeld Amsterdam Zuid, Den Haag en Utrecht Centraal.

In september volgen er nog vierduizend'', aldus NS-woordvoerster Corien Koetsier, die betoogt dat de situatie 'echt fors is verbeterd'. Het totaal aantal OV-fietsen is daarmee bijna verdubbeld tot zo’n vijftienduizend. Sinds begin dit jaar is de OV-fiets laagdrempeliger geworden, omdat het abonnementsgeld van 10 euro is afgeschaft. Het huren van de fiets kost nu 3,85 euro per 24 uur.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag