Volledig scherm
PREMIUM
Kees t Hart, auteur van Wederzijds © Daniella van Bergen

'Overal, maar niet in mijn achtertuin'

InterviewMet Wederzijds schreef de Haagse schrijver Kees 't Hart zijn eerste echte Haagse roman. Over een terreurorganisatie die wraakacties uitvoert aan de Hoefkade en in het Benoordenhout. En over overlast in de Rivierenbuurt. ,,Voor mijn boek kon ik een slechte buurt goed gebruiken."

Kees 't Hart woont ruim twaalf jaar in Den Haag in een mooi huis in een niet al te goeie buurt. 'Het is niet verstandig hier om drie uur 's nachts op straat rond te lopen', waarschuwden zijn buren, toen de schrijver en zijn vrouw hun nieuwe huis betrokken aan de rand van de Rivierenbuurt, en zo staat het ook op de eerste bladzijde van zijn nieuwe roman Wederzijds.
'Het is een rommelige buurt', noteert zijn hoofdpersoon, een op het oog brave conrector op een Haagse school, die steeds verder verstrikt raakt in de schimmige wereld van Wederzijds, een organisatie voor burgers die overlast ervaren. Wederzijds helpt, maar - de naam zegt het al - de leden moeten wel tot een wederdienst bereid zijn.

Wederzijds is echt zo'n van kwaad-tot-ergerroman, met een hoofdpersoon die tegen zijn zin een vage surveillance moet uitvoeren op de Hoefkade en geluidsbommen (op afstand bediende apparaatjes die een hels geluid voortbrengen) door de brievenbus moet gooien bij brave burgers in het Be - noordenhout, die kennelijk betrokken zijn bij een vorm van overlast elders in Den Haag. Een ander lid van Wederzijds moest een actie uitvoeren bij het ADOstadion na klachten over geluidsoverlast door een popgroep. Allemaal niet echt in de haak, beseft de conrector, die al snel spreekt van een terreurorganisatie, maar eenmaal in het moeras van Wederzijds blijkt er geen weg terug meer te zijn. Hoe harder hij spartelt, hoe dieper hij zinkt.

Maar Wederzijds helpt wel: de bekladding van het kabelkastje van Ziggo voor zijn huis, waar de ellende mee begon, behoort tot het verleden. Tegen de voorgevel van de woning van Kees 't Hart staat precies zo'n kastje, met een paar kleine plantjes in potjes er bovenop. Brandschoon. ,,De start van de roman is wel autobiografisch", zegt 't Hart. ,,Ik houd er ook wel van om echte dingen er in te verwerken, dat maakt een authentieke indruk." Na romans die zich afspeelden in het Franse Trévoux, New York, San Francisco en Vicenza in Italië is 't Hart nu dus dicht bij huis gebleven. ,,Deze roman is voor het eerst een reactie op mijn omgeving, dat heb ik nog nooit gedaan."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag