Volledig scherm
© anp

Overvallers Hema zelf óók beroofd van buit

Den HaagDe overval op de Hema aan het Savornin Lohmanplein in Den Haag in februari is ook voor de daders op een teleurstellende manier afgelopen. Buiten de winkel werden ze zelf beroofd door een groepje jongeren, die met de buit van ruim 14 duizend euro aan de haal ging. Dat bleek gisteren tijdens een rechtszitting.

Op 23 februari dit jaar betraden twee mannen met een bivakmuts omstreeks 17.15 uur het Hema-filiaal. Ze bedreigden de aanwezige personeelsleden met een mes en sloten hen op in het toilet. Met een buit van 14.000 euro snelden ze weg.

Buiten het winkelcentrum werd het duo opgewacht door drie mannen. Die waren op de hoogte van de geplande overval en hoefden alleen maar op hun beurt te wachten. Een van deze mannen, een 23-jarige Hagenaar, dwong de twee overvallers om de tas met geld af te geven. Hij was gemaskerd en zou met een mes gedreigd hebben.

Tussen maart en april vatte de politie álle verdachten in de kraag. Ze zitten allen nog steeds vast. Gisteren begon het proces tegen hen.

Afgepakt
Bij de rechtbank ontkende de 23-jarige verdachte uit het tweede groepje dat hij door met een mes te dreigen de eerste overvallers hun geld afhandig had gemaakt. 'Ik heb het geld alleen maar afgepakt,' zei hij tegen de rechters. En: 'Ik had helemaal geen mes bij me.'

De verdachte wilde uit voorarrest ontslagen worden, maar de rechtbank liet hem gisteren vastzitten. Ook de andere verdachten blijven in de cel tot hun zaak in september inhoudelijk wordt behandeld.

Wat er gebeurd is met de ruim 14.000 euro van de Hema is onduidelijk. De overvallers uit de tweede groep zeggen de tas met geld ook weer te hebben verloren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag