Volledig scherm
PREMIUM
© Gratis

Overzomeren op Nova Zembla: Haagse Schoolschilder legde het poollandschap vast

Terwijl Hendrik Willem Mesdag de zee voor de kust van Scheveningen schilderde, zocht zijn concurrent Louis Apol het hogerop. Hij ging in 1880 vier maanden mee op poolexpeditie naar het eiland Nova Zembla. Panorama Mesdag toont het verslag van de reis die een wending gaf aan de carrière van een Haagse School-schilder.

Volledig scherm
De Kirkgarden in Vardö, noord-Noorwegen, rechts waar de Nederlandse vlag wappert is de woning van de consul, uit de collectie van het Scheepvaartmuseum Amsterdam. © Nico Heemel000

Na ruim 400 jaar is het nog steeds een heroïsch verhaal: de ontdekkingsreis van Willem Barentsz naar Nova Zembla. De Haagse schilder Louis Apol kon erover meepraten. In 1880 nam hij deel aan een wetenschappelijke expeditie naar het gebied voorbij de Noordkaap om al tekenend, schetsend en schilderend verslag te doen van een scheepsreis in het voetspoor van de beroemde Nederlandse zeevaarder. In museum Panorama Mesdag is een tentoonstelling geopend rond de bijzondere reis van de schilder, die tot dan toe vooral bekend was om zijn lieflijke Hollandse winterlandschappen.

,,Louis Apol heeft vier maanden meegevaren op een poolschoener met de toepasselijke naam Willem Barents die vanaf 1871 meerdere excursies heeft gemaakt naar Nova Zembla'', zegt Suzanne Veldink, die voor de expositie in Panorama Mesdag uitgebreid onderzoek heeft gedaan. ,,De expedities hadden deels een wetenschappelijk doel. Het KNMI voer mee voor klimaatonderzoek en er werd studie gedaan naar het leven in het poolgebied. Tijdens de expedities werden ook dieren meegenomen die uiteindelijk in Artis terechtkwamen. Louis Apol heeft zich vrijwillig aangemeld, hij deed mee op de derde tocht van de Willem Barents. Bij de eerste twee excursies was de Engelse fotograaf William Grant meegegaan, nu was hij degene die verslag moest doen.''

 1. Automobilist negeert stopteken en knalt na achtervolging tegen boom
  Play
  Video

  Automobi­list negeert stopteken en knalt na achtervol­ging tegen boom

  Een automobilist is vannacht gecrasht op de Cees Laseurlaan in het Benoordenhout in Den Haag. Volgens calamiteitensite District8 gebeurde dat na een achtervolging door de politie. Agenten wilden de auto laten stoppen, omdat de bestuurder een gevangenisstraf van elf dagen had openstaan. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, ging hij er vandoor, waarna hij even later tegen een boom knalde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Al ruim een jaar lang schrijft journalist Leo van der Velde iedere week een brief aan zijn kleindochter Rachel. Deze brieven verschijnen in de rubriek Lieve Rachel in AD Haagsche Courant. Vorige week zijn een aantal brieven en niet eerder vertoonde verhalen samengebundeld in het boek Lieve Rachel uitgebracht. In deze quiz moet antwoord gegeven worden op vragen over de brieven van Leo. Doe mee en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag