Volledig scherm
Verdachte situatie in Pathé in centrum Den Haag. Veel politie uitgerukt. © Regio15

Paniek in bios tijdens film over aanslagen: mannen staan op en verspreiden zich

UpdateDe politie heeft gistermiddag twee mannen aangehouden na een ‘dreigende situatie’ in een bioscoopzaal van Pathé aan het Spui in Den Haag. Bioscoopgangers schrokken zich wezenloos van de intimiderende situatie. De politie rukte massaal uit voor het incident.

In de bioscoop werd de film Hotel Mumbai gedraaid, een film over de verwoestende aanslagen in het Taj Mahal Hotel in Mumbai in 2008. Even voor het einde van de voorstelling stonden vier mannen tegelijkertijd op, verspreidden zich over de zaal en gingen op verschillende plekken zitten. Een vreemde en vooral intimiderende situatie, vonden bioscoopgangers die op datzelfde moment een aanslag op het grote bioscoopscherm zagen. Volgens een politiewoordvoerder hebben op dat moment enkele mensen de zaal verlaten om de politie te waarschuwen vanwege de voor hen dreigende situatie.

De melding werd door de politie uiterst serieus genomen. Een getuige die in de zaal zat, vertelde dat aan weerszijden van de zaal agenten kwamen binnenstormen, twintig tot dertig man. De filmliefhebbers moesten hun handen op hun hoofd doen. De agenten, in kogelwerende vesten en in burger, kamden vervolgens de zaal van boven tot onder uit. Iedere bioscoopbezoeker werd gecontroleerd. Zo werden er onder andere tassen gecheckt en werd er achter het scherm gekeken.

Legitimeren

De vier mannen die zich verdacht gedroegen, werden uit de zaal gehaald en moesten zich legitimeren. Twee van hen konden dat niet en werden daarom meegenomen naar het bureau. De andere twee mannen zijn niet aangehouden. Het tweetal zit volgens een zegsman van de politie nog vast en wordt gehoord. Uit dat verhoor moet blijken waarom de mannen zich zo vreemd gedroegen. Dat was gisteravond nog niet duidelijk, aldus de politie.

Petje af

De situatie maakte veel indruk bij de bezoekers van de bioscoop. ,,Je zit naar aanslagen te kijken op het scherm, en dan gebeurt dít’’, vertelde een geschokte, vrouwelijke getuige die niet met haar naam in de krant wil. ,,Het was echt niet te filmen. Maar petje af voor de politie, ze hebben het keurig gedaan.”

Ook opvallend was volgens een andere getuige een eerder moment tijdens de film die middag. Vijf minuten na aanvang van de film verlieten twee personen, die geen Nederlands spraken, de zaal. ,,Dat vond ik heel vreemd.”

Nadat de vier verdachte personen door de politie uit de zaal waren verwijderd, werd de film hervat. Een deel van de bezoekers verliet de bioscoop toen al. De twee getuigen keken de film wel af. ,,Na afloop kregen we een flesje water, maar ik ben eigenlijk meer toe aan een glas wijn”, aldus de geschrokken, maar nuchtere bioscoopganger.

Ook de Haagse binnenstad was door de politie-actie in rep en roer. De bioscoop en de directe omgeving werden afgezet, tientallen agenten in kogelwerende vesten stonden op straat en een politiehelikopter cirkelde boven het filmtheater. Op social media werden beelden verspreid van de actie. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag