Volledig scherm
Onderzoeker Korneel Aschman (links) met de wethouders Cramwinckel en Wassenaar uit Voorschoten en Wassenaar. © Werkorganisatie Duivenvoorde

Parkenroute prins wordt in ere hersteld

De parkenroute van prins Frederik in zijn destijds uitgestrekte bezit van Voorschoten naar Wassenaar wordt in ere hersteld. Van de unieke route is na uitgebreid onderzoek nu een brochure gemaakt.

De volgende stap is dat gekeken gaat worden of er begeleide wandelroutes uitgezet kunnen worden en de onderzoeksresultaten als lesmateriaal gebruikt kunnen worden op scholen. Prins Frederik (1797-1881) heeft onder meer buitenplaats De Paauw bewoond, het huidige stadhuis van Wassenaar.

Er is onderzocht hoe de route is ontstaan, wie hier destijds bij betrokken waren én wat er nog van intact is. Een van de conclusies is dat een groot deel van de route nog steeds is zoals de prins hem heeft laten aanleggen. Ook verschillende bouwwerken, zoals bruggen en woningen, maken er onderdeel van uit en zijn nu nog zeer herkenbaar.

Het onderzoek is gedaan door onder anderen Korneel Aschman, met financiële steun van de provincie Zuid-Holland. Ook voor het opnieuw benutten van de route wordt subsidie bij de provincie aangevraagd.

Verrassingen

Prins Frederik kocht in de 19de eeuw buitenplaats De Paauw en vervolgens ook nog acht omliggende landgoederen. Het was zijn wens om een route vol verrassingen aan te leggen en om zijn landgoederen samen te voegen tot een geheel. De Duitse architecten Petzold en Wentzel werkten in zijn opdracht aan wegen, beplanting en bebouwing.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag