Volledig scherm
© anp

Partijen vrezen megabezuiniging op jeugdzorg

UPDATEDe fracties van onder meer PvdA, HSP, Islam Democraten en SP vrezen voor een megabezuiniging op de Haagse jeugdhulp. Ze vermoeden dat de grote tekorten op de Haagse jeugdzorg straks volledig op het bordje worden gelegd van de zorgaanbieders.

,,De kans is groot dat de jeugdhulp dan achteruit kachelt’’, stelt PvdA-raadslid Mikal Tseggai. ,,Het ergste is dat kinderen en gezinnen er de dupe van worden.’’

De crux zit volgens kritische partijen in de nieuwe manier van inkopen van jeugdhulp, de zogeheten resultaatsturing.Den Haag heeft daar al eerder ervaringen mee opgedaan bij de thuishulp. ,,Ouderen raakten toen uren hulp kwijt, zonder goede argumentatie. Onder financiële druk kortten de zorgaanbieders flink op de uren hulp. ,,Resultaatgericht werken klinkt mooi, maar is gewoon een verkapte bezuiniging,’’ constateert het PvdA-raadslid.

Ondersteuning

Volgens VVD-wethouder Kavita Parbhudayal is dat volstrekt niet waar. ,,Als je als kind zorg of ondersteuning nodig hebt, is dat heel erg’’, zegt ze. ,,Dus alle kinderen in Den Haag krijgen alle zorg en steun die ze nodig hebben, daar sta ik voor als wethouder,’’ zei ze vanavond tijdens het debat in de gemeenteraad. ,,Met deze inkoopstrategie zorgen we juist voor een betere kwaliteit van de jeugdhulp.”

De critici kon ze niet overtuigen. Ook al omdat de wethouder niet wilde ingaan op de vraag hoe ze het dreigende tekort van mogelijk twintig miljoen in de Haagse jeugdhulp over 2018 gaat oplossen. Het stadsbestuur heeft er nu 11 miljoen voor gereserveerd, de rest moet toch echt uit het jeugdbudget komen.

De PvdA wilde dat het besluit over de nieuwe inkoopstrategie voor de jeugdhulp ophouden. Net als andere partijen wil ze eerst weten waar de grote tekorten vandaan komen en hoe die opgelost kunnen worden. Het voorstel om het inkoopbesluit uit te stellen kon echter niet rekenen op een meerderheid.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag