Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Emiel Muijderman

Pegida gooit varkens op spit tijdens ramadan: 'Neem anti-islam humeur mee'

UpdateAnti-islambeweging Pegida gaat tijdens de ramadan speenvarkens op het spit gooien bij vijf moskeeën in Arnhem, Gouda, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Dit gebeurt tijdens het avondgebed.  

Iedereen die zijn plastic bordje en bestek én een goed anti-islam humeur meeneemt kan een stukje van de speenvarkens mee komen eten, zo laat Pegida via Facebook weten. De barbecues duren iedere avond van 20.30 tot 22.00 uur. 

De eerste demonstratie wordt op 4 juni bij de Ulu Camii moskee in Utrecht gehouden. De hierop volgende dagen wil de beweging vergelijkbare acties houden bij de Aya Sofia moskee in Arnhem (5 juni), de En-Nour moskee in Gouda (6 juni), de HDV Laleli moskee in Rotterdam (7 juni) en de As-Soennah moskee in Den Haag (8 juni).

De beweging lijkt het vanzelfsprekend te vinden bij de moskeeën voor de deur te kunnen gaan staan. ,,Wanneer Anti-Zwarte Pieten prominent mogen demonstreren tijdens de intocht in Dokkum, moet een prominente plek voor de moskee tijdens de Ramadan ook mogelijk zijn!'', laat Pegida via Facebook weten. 

Grondrecht

De vijf gemeenten zijn inmiddels in kennis gesteld van de actie. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten dat het verzoek momenteel zorgvuldig beoordeeld en getoetst wordt. ,,Een gesprek met de organisatie over het hoe en wat van de aangekondigde actie maakt hier ook onderdeel van uit'', aldus de woordvoerder. De gemeente Gouda laat ook weten met de aanvrager in gesprek te zullen gaan. 

Een woordvoerster van de gemeente Utrecht reageert als volgt: ,,Demonstreren is een grondrecht. Maar we gaan wel in overleg met de organisatie om te zorgen dat een en ander binnen de regels van de wet blijft.'' 

Rotterdam en Arnhem laten weten zich over de aanvraag te zullen gaan buigen.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag