Volledig scherm
De parel dankt zijn naam aan de bijzondere vorm, gelijk aan een slapende leeuw. © Venduehuis der Notarissen

Peperdure 'Slapende Leeuw' onder de hamer in Den Haag

De grootste zoetwaterparel ter wereld gaat na meer dan 200 jaar terug naar de veiling. De Chinees-Nederlandse 'Sleeping Lion' wordt 31 mei geveild in het Venduehuis in Den Haag

De parel dankt zijn naam aan zijn bijzondere natuurlijke vorm, die hem op een slapende leeuw doet lijken. Het pronkstuk weegt zo'n 120 gram en heeft een lengte van ongeveer 7 centimeter.

China

Waarschijnlijk werd de joekel in de 18de eeuw in Chinese wateren 'geboren.' Een Nederlandse VOC-koopman nam hem mee naar Batavia, alwaar de boekhoudgeneraal van de handelscompagnie de eerste Europese eigenaar van de parel werd.

Quote

De geschatte waarde van de Slapende Leeuw ligt tussen de 340.000 en 500.000 euro

De eerste keer dat het veilingstuk onder de hamer ging, was in 1778. Kort hierna kreeg de Russische keizerin Catharina de Grote de leeuw in handen. Na enkele malen opnieuw van eigenaar te zijn gewisseld, werd de parel door het Amsterdams Parel Genootschap gekocht in 1979. Het genootschap liet onderzoek doen naar de herkomst en geschiedenis van de parel en biedt hem nu weer ter veiling aan.

Vind je 'm ook zo mooi? Dan kun je nog wel even doorsparen. De geschatte waarde van de Slapende Leeuw ligt namelijk tussen de 340.000 en 500.000 euro. Voor wie dit nét te hoog gegrepen is, is de parel ook in de Pulchri Studio aan het Lange Voorhout te bezichtigen op 26, 27 en 29 mei.

Volledig scherm
Peter Meefout, directeur van het Venduehuis der Notarissen, met de parel. © Venduehuis Den Haag

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag