Permanente aandacht in Mauritshuis voor rol slavenhandel Johan Maurits
Het Mauritshuis in Den Haag richt een permanente presentatie in over Johan Maurits, bouwheer en naamgever van het Mauritshuis.
Keek het museum eerder vooral naar de betekenis voor kunst, architectuur en wetenschap van Johan Maurits, nu heeft het vanaf 24 september ook blijvend aandacht voor zijn rol als gouverneur van de kolonie Nederlands-Brazilië en zijn optreden in de trans-Atlantische slavenhandel, aldus een woordvoerder.
Er wordt een hele zaal aan de graaf besteed. Daar gaat het niet om kunstwerken alleen. Twee onderzoekers van het Mauritshuis kwamen tot nieuwe inzichten over Johan Maurits (1604-1679) en de slavenhandel en die is er verwerkt in de tentoonstelling.
Eigen collectie
Schilderijen die er komen te hangen zijn onder meer een portret van Johan Maurits door Jan de Baen, een door Frans Post geschilderd Gezicht op het eiland Itamaracá in Brazilië en een portret van Maria I Stuart met een bediende van de hand van Adriaen Hannema. Ze zijn uit de eigen collectie. Bij de kunstwerken zijn nieuwe teksten geschreven, waarin informatie is verwerkt uit het onlangs begonnen project Revisiting Dutch Brazil and Johan Maurits.
Johan Maurits is overigens niet degene die de kunst van het Mauritshuis verzamelde, dat deed stadhouder Willem V. Koning Willem I wees het Mauritshuis later aan als onderkomen voor de toenmalige kunstcollectie.
Suikerindustrie
Het Mauritshuis besteedde vorig jaar tijdelijk aandacht aan Johan Maurits, met de expositie Bewogen Beeld - Op zoek naar Johan Maurits, en ook op de site van het museum is het een en ander over hem te vinden, waarbij ook al kort wordt ingegaan op zijn rol voor de suikerindustrie waar slaafgemaakte Afrikanen aan het werk werden gezet.
Het museum maakt op 24 september ook de vier onderzoekers bekend die in de komende periode verschillende aspecten van Nederlands-Brazilië en Johan Maurits nog nader gaan bestuderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
‘OPZIJ-cover met zwarte conservator Mauritshuis geweigerd op Facebook’
Tijdschrift OPZIJ kan de cover van de nieuwe editie niet op Facebook promoten. De reclameactie is geweigerd omdat ze in strijd zou zijn met de richtlijnen van het sociale platform, meldt het tijdschrift maandag. Volgens Facebook gaat het om een eenvoudig op te lossen probleem. Op de cover staat een foto van de zwarte Abbie Vandivere, conservator van het Mauritshuis in Den Haag. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Auto’s, fietsers en scootmobielrijders ingezegend met ‘douche’ vlak voor zomervakantie
De bezoekers van de dienst van de Sint Laurentiuskerk in Voorschoten kregen zondag een wel heel opmerkelijke afsluiting voorgeschoteld. Zij werden namelijk gezegend in hun vervoermiddel door de bisschop in de hoop dat hen niets overkomt tijdens de aankomende zomervakantie. -
PREMIUM
Met bankschroef sloeg man 16 gaten in hoofd van huisgenoot: ‘Moest vechten voor zijn leven’
De Poolse man Pawel D. (40), die een landgenoot in een Delftse woning zestien gaten in het hoofd sloeg, is volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar. Voor een celstraf komt hij daardoor niet in aanmerking. Het Openbaar Ministerie eist nu wel dat hij een TBS-behandeling ondergaat.
-
PREMIUMVraag bij het nieuws
Mogen tractoren voortaan alleen nog op de akkers rijden?
De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet worden heviger en grimmiger. Het recht op demonstreren is een groot goed, maar de vraag rijst steeds meer of dit met zulke intimiderende voertuigen als tractoren moet kunnen. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Lijstje
7 historische figuren waar we liever niet meer naar vernoemen
Overal in Amsterdam dragen straten, bruggen, tunnels en beelden de namen van mannen uit ons koloniale verleden. Deze helden van vroeger staan in de huidige tijd ter discussie. Maar waarom zijn ze omstreden? Zeven koloniale figuren in hun historische context.
In samenwerking met indebuurt Den Haag