Volledig scherm
Puchrijders. © Frank Jansen

Plan om Puch en Zündapp te verbieden in Den Haag voor de zomer op tafel

UPDATEDe meest vervuilende brommertjes, zogeheten tweetakters, worden in Den Haag echt aan banden gelegd en verboden, als het aan wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) ligt.

Van Tongeren zei zojuist tegen de gemeenteraad dat ze nog voor de zomer met een plan komt en tot daden wil overgaan. Het gaat om een verbod op oldtimer-brommers van bijvoorbeeld de merken Puch, Tomos en Zundapp. Na de zomer komt ze met een plan voor de inrichting van milieuzones. Dan zullen ook de meest vervuilende vrachtwagens geweerd gaan worden.

Het verbod op de meest vervuilende brommers in Den Haag is opgenomen in het coalitie-akkoord en leidde afgelopen jaar tot veel weerstand. Juist in de hofstad zijn er veel echte diehards en fans die hun Puch koesteren.

Fracties HSP en CU/SGP verzetten zich tegen een verbod op het in hun ogen culturele erfgoed van de stad: de brommers. ,,Ik koester hoop dat er een oplossing komt voor ons oer-Haagse mobiele erfgoed op twee wielen,’’ stelde Pieter Grinwis (CU/SGP) zojuist op sociale media. 

Hobby

Wethouder Liesbeth van Tongeren is druk bezig met een analyse over hoeveel tweetaktbrommers er zijn in de stad en in welke stadsdelen ze zich bevinden. ,,Ik ben in gesprek met mensen aan de gezondheidskant, aan de ondernemerskant en met mensen die hun brommer als hobby hebben en de Tomos’jes bijna staan te knuffelen. Iedereen wil al weten hoe we het in Den Haag met de brommers gaan doen. En dat begrijp ik.’'

Inzage in hoe ze de brommertjes aan banden gaat leggen, kan en wil ze nog niet geven. Ook wil ze nog niet duiden of er clementie wordt gegeven aan bepaalde brommers die op de lijst van mobiel erfgoed staan. Zoals voor de Puch MV50, de befaamde Puch met het hoge stuur. ,,We zijn echt aan het wegen en de uitkomst gaat daarna eerst naar het college.’’

Quote

Ik ben hier niet op aarde om populair te doen, mijn doel is om tot een goed en rechtvaar­dig beleid te komen

Liesbeth van Tongeren

Op sociale media was er zojuist al veel kritiek op Van Tongeren van fans van de brommers die vrezen dat hun hobby in Den Haag naar de maan gaat. Van Tongeren begrijpt de kritiek. ,,Maar ik ben hier niet op aarde om populair te doen. Mijn doel is om tot een goed en rechtvaardig beleid te komen.’’ De uitstoot van de brommers is zwaar vervuilend en mensen met astma of longemfyseem hebben er last van.

De gemeenteraad van Den Haag sprak vanavond ook met Van Tongeren over de nieuwe kadernota Duurzaamheid. ,,Een memorabele dag,’’ zei de wethouder van GroenLinks. Bijna alle fracties steunen haar beleid. Alleen HSP, PVV en de SP stemden tegen. SP vindt dat er onvoldoende rekening wordt gehouden in de nota met mensen met een kleine portemonnee. PVV sprak over ,,klimaatgekte’’ en wil de nota het liefst in de prullenbak gooien. De PvdD noemde het ,,een leeg vel’’, omdat volgens die partij de ideeën nog lang niet ver genoeg gaan.

Onderzoek

In de nota wordt een lijn uitgezet om de energietransitie vorm te gaan geven in Den Haag. ,,We hebben veel onderzoek gedaan, nu breekt de tijd aan dat we dingen gaan doen,’’ aldus Van Tongeren.

Den Haag gaat zich onder andere inzetten voor alle daken. Die kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen krijgen of wit worden in de strijd tegen de verwarming van de aarde (wit kaatst de zon terug). Ook kunnen daken groen worden, om water op te vangen. Dat is nodig nu het droger lijkt te worden, maar tegelijkertijd ook meer grote stortbuien worden verwacht. Groen, planten, kunnen het water opvangen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1333 stemmen