Begraafplaats St. Barbara
Volledig scherm
Begraafplaats St. Barbara © Begraafplaats St. Barbara

Plannen voor crematorium begraafplaats St. Barbara in 1964 al gesmeed

Na meer dan 55 jaar komt het er dan toch van: begraafplaats St. Barbara wordt uitgebreid met een crematorium. De plannen hiervoor dateren al uit 1964.

De bouw van het nieuwe crematorium moet komende zomer beginnen. Dan wordt ook een ‘bijzondere bezinningsruimte’ gerealiseerd. Die is niet alleen bedoeld om bijvoorbeeld een kaarsje op te steken voor een overleden dierbare, maar daar is ook ruimte voor mensen die tijdens hun lunchpauze in alle rust hun boterhammen willen eten. Want iedereen is welkom op de begraafplaats aan de Sint Barbaraweg, zo is de boodschap.

Quote

Wij zijn trots dat ons crematori­um een steentje bijdraagt aan de transforma­tie van de Binckhorst

Oranje

Het crematorium verrijst in de Binckhorst. Het gebied dat de komende jaren een complete metamorfose moet ondergaan en waar zo'n 5000 woningen gebouwd moeten worden. Directeur van de stichting rooms-katholieke  begraafplaatsen, Astrid Oranje zegt in een verklaring: ,,Wij zijn trots dat ons crematorium een steentje bijdraagt aan de transformatie van de Binckhorst.” Het kerkhof wil in het vernieuwde gebied de functie van een stadspark vervullen. 

Halve eeuw

Volgens Oranje is met de komst van het crematorium op het terrein van de begraafplaats  ‘de dienstverlening compleet’. En dat na ruim 55 jaar. Want volgens de stichting zelf zijn de eerste plannen al in 1964 ontstaan. Nu is dus het definitieve besluit genomen. Als de bouw komende zomer begint en vervolgens ook volgens planning verloopt, moet het gebouw volgend jaar in gebruik  genomen kunnen worden. 

Het gebouw moet modern worden, maar met een klassieke uitstraling, zo wordt het omschreven op de website van begraafplaats St. Barbara. Het ontwerp is gemaakt door het Haagse architectenbureau Queeste. Opvallend detail: voor de fundering van het crematorium wordt gebruikgemaakt van zand dat afgegraven is voor de aanleg van de tunnel van de Rotterdamsebaan. ‘De tunnelbouwers hebben dit geschonken aan St. Barbara, wat symbool staat voor de verbinding met de directe omgeving’, aldus de website van de begraafplaats. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag