Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Pleidooi voor aanstelling van meer allochtone rechters

Er moeten meer allochtone rechters komen. Die oproep deed president Leendert Verheij bij zijn afscheid van het Gerechtshof in Den Haag.

In een afscheidsinterview met de Volkskrant zegt hij dat de rechtspraak een slag moet maken naar etnische diversiteit onder ‘al die blanke rechters’. Verheij was acht jaar lang voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Rechters. Hij meent dat het aantal rechters met een migratie-achtergrond ‘veel te laag’ is. Van de 2.300 rechters heeft volgens Verheij 2 procent een niet-westerse achtergrond. ,,Van de Nederlandse bevolking heeft 12 procent een niet-westerse achtergrond. Die mensen moeten niet louter voor een blanke, West-Europese rechterlijke macht staan. Ze moeten zien dat ook zij daarin zijn vertegenwoordigd. Er moeten meer rechters komen die hun cultuur begrijpen’’, stelt Verheij. Als voorbeeld noemt hij een familiezaak die een rechter samen deed met een rechter in opleiding van Turkse afkomst. Deze kon reacties beter duiden en begreep sommige antwoorden beter.

Eerdere pogingen van de rechtspraak om rechters met een andere etnische achtergrond binnen te halen mislukten. ,,We hebben zelfs een manager diversiteit gehad. Dat heeft niet of nauwelijks rendement opgeleverd.’’ Volgens Verheij moet de organisatie van binnenuit veranderen, zodat als er nieuwe mensen binnenkomen zij zich ook thuisvoelen en willen blijven.

Op de oproep Verheij is ook kritiek. Zo schrijft een columnist op twitter: ‘Een president die identiteitspolitiek wil bedrijven in een organisatie die onafhankelijkheid moet uitstralen, brengt het imago ernstige schade toe’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag