Volledig scherm
Een bodycam op een politie-uniform. © ANP

Politie centrum Den Haag wil bodycam voor elke agent

De politie in het Haagse centrum wil graag dat elke agent wordt uitgerust met een bodycam. Meer dan de helft van de agenten voelt zich er veiliger door, zo blijkt uit een proef.

Dat stellen agenten van bureau Jan Hendrikstraat na een eerste evaluatie van een proef met bodycams. Drie jaar geleden kreeg de politie in het Haagse centrum en de Schilderswijk 25 van zulke cameraatjes. Daarmee kon onder meer tegenwicht worden geboden aan de groeiende groep omstanders die zelf incidenten vastlegt op mobieltjes. ,,Daardoor mis je vaak een deel van de context'', zegt teamchef Dennis den Os in een vraaggesprek met deze krant. ,,Met de bodycam vertel je de hele werkelijkheid.''

Een ander voordeel is dat agenten zich veiliger voelen, stelt Den Os. ,,De collega's zien dat verdachten een stuk rustiger zijn dan in vergelijkbare situaties waarin geen camera wordt gedragen.'' Agenten zeggen bovendien van het gebruik van de bodycam 'te leren' en hun gedrag in de toekomst zo nodig bij te kunnen sturen.

Quote

Wat mij betreft krijgen straks alle hulpverle­ners een bodycam.

Teamchef Dennis den Os

Toch is het nog niet zeker dat elke agent in Den Haag wordt uitgerust met een bodycam. De politie wil eerst de resultaten van een landelijke proef afwachten. De gegevens daarvan worden in 2018 verwacht.

Maar op bureau Jan Hendrikstraat kijken ze ook al naar de toekomst. Zo wordt een proef in Amersfoort met belangstelling gevolgd. ,,Na een uitgaansnacht worden jongeren en hun ouders daar op het bureau uitgenodigd. Ze worden geconfronteerd met bodycambeelden waarop te zien is hoe ze zich in dronken toestand misdragen. Dat blijkt een enorm afschrikwekkend effect te hebben.'' Ook zouden ze het in Den Haag toejuichen als via een bodycam straks 'live' vanuit de meldkamer kan worden meegekeken met de agent.

Den Os noemt het 'een goede zaak' dat ook boa's vaker worden uitgerust met bodycams. ,,Wat mij betreft hebben straks álle hulpverleners, van ambulancepersoneel tot brandweerlui, een cameraatje op hun uniform. Bij de politie merken we hoe de-escalerend dat is. Het maakt het werk makkelijker.''  

Volledig scherm
Still uit een bodycamfilm van de politie Den Haag © RV

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag