Volledig scherm
Bloemen en brieven op de plaats waar het lichaam van Anass (inzet) werd gevonden © ANP

Politie doet nieuw onderzoek in Wassenaars bos

De politie doet vrijdag opnieuw onderzoek in de bosrand in Wassenaar waar donderdagmiddag het ontzielde lichaam van de 13-jarige Anass Aouragh werd gevonden. De vindplaats was eerder vrijgegeven, maar is weer afgezet met rood-witte linten. Volgens de politie omdat er ,,een melding'' was binnengekomen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP

Nog steeds is niet bekend waardoor de scholier is overleden. Volgens de politiewoordvoerder komt daar pas na het weekeinde een antwoord op. Intussen gaat het forensisch- en rechercheonderzoek verder.

Gisterochtend werd de plotseling verdwenen Anass Aouragh (13) uit Wassenaar dood gevonden in een bos. De politie sluit een misdrijf niet uit en onderzoekt nog of hij is vermoord, of dat hij zijn eigen leven nam na pesterijen. Hoe dan ook blijft iedereen verbijsterd achter: de kleurrijkste brugpieper van de school is er niet meer.

Anass was sinds woensdag vermist. Hij kwam niet thuis na het rondbrengen van folders. De politie verstuurde woensdagavond een Amber Alert. In de buurt van de Katwijkseweg in Wassenaar werd de fiets van de jongen gevonden. Donderdagochtend trok de politie het alarm in, kort na de vondst van het lichaam. Dat het echt om Anass ging, was toen echter nog niet helemaal zeker. De bevestiging kwam aan het begin van de avond. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht vandaag sectie op zijn lichaam.

Wat de doodsoorzaak ook is, de familie van Anass is in verdriet gedompeld. Net als de klasgenoten, de vrienden en buurjongens van de jongen. Het besef kan zich maar moeilijk nestelen. 'Dinsdag stond ik nog naast hem, nu is hij er niet meer,' zegt een klasgenootje vandaag in het AD.

Volledig scherm
Anass was een opvallende verschijning op school. © Anp


Mietje, homo en flikker
Anass, van Marokkaanse komaf, was sowieso geen grijze muis, vertellen ze. Hij was ronduit opvallend. Zelfs als brugklasser op het Adelbert College is hij niet bang om zichzelf te zijn. Waar jaargenootjes zich schikken naar de mode en omgangsvormen van de massa, steekt Anass boven het maaiveld uit. Hij draagt nu eens een vlinderdas, dan weer een spetterend gekleurd shirt. Gaat gekleed in strakke kleren en sjaaltjes. 'Fashionboy', klinkt het plagerig. Maar later wordt hij doelwit van pesterijen. Mietje, homo en flikker, zijn de scheldnamen. Op school, maar ook in zijn wijk.

Buitengesloten
Bovenal wordt Anass buitengesloten. Geschokte schoolgenoten biechten het op, vlak bij het schoolplein waar de gebeurtenissen het gesprek van de dag bepalen. 'Het ging dag in, dag uit door.'
Als een tijdje geleden op school een 'paarse dag' wordt gehouden, om aandacht te vestigen op vooroordelen tegen homo's en lesbiennes, wordt Anass het mikpunt. 'Toen werd er in de klas gezegd dat we hem geen homo mochten noemen. Maar we deden het toch,' zegt een klasgenoot. 'Ik heb het ook wel eens gezegd. Nu voel ik me er heel erg slecht over.'

Pak slaag
In de buurt wordt gezegd dat een aantal pesters hem de avond van zijn verdwijning zou opwachten om hem een pak slaag te geven. De moeder van een van Anass' klasgenootjes vertelt dat hij onlangs 'uit de kast was gekomen'. Ze kunnen nu slechts gissen of het drama het gevolg is geweest van de pesterijen.

Leerlingen van het Adelbert College zijn vandaag naar school gekomen. Of ze les krijgen, is niet bekend. In de klassen zou vooral worden gepraat over de plotselinge dood van Anass. Er zou ook een lokaal zijn ingericht om hem te herdenken en een condoleance achter te laten. Verder zou er begeleiding zijn voor de leerlingen en docenten. De school zelf wil geen commentaar geven.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag