Volledig scherm
Toegesnelde agenten schoten afgelopen mei rechtmatig op Haagse steker Malek F., blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche. © Regio15

‘Politie gebruikte terecht vuurwapen bij aanhouding Malek F.’

De agenten die afgelopen mei tijdens de aanhouding van Malek F. op het Johanna Westerdijkplein op hem hebben geschoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche. 

F. stak op 5 mei drie mensen neer in de buurt van de Haagse Hogeschool. Agenten sommeerden hem toen meermalen zijn mes neer te leggen, maar hij gaf daar geen gehoor aan. Toen F. met zijn wapen te hand op een agent afkwam, losten agenten enkele schoten op zijn benen, concludeert de Rijksrecherche.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat er voor de agenten ‘noodzaak was om verdachte aan te houden en dat zij reden hadden om te vrezen voor hun leven, dat van een collega of anderen, of dat van verdachte’. ,,In die situatie was het gebruik van het vuurwapen geoorloofd”, aldus het OM.

Bedreigend

Volgens het OM bleef F.'s houding nadat hij was neergeschoten ‘bedreigend’ en vreesden agenten dat hij zou opstaan of zichzelf wat zou aandoen. Daarop is nogmaals geschoten in het been van F. De politie schoot in totaal negen keer op de Syrische statushouder: zeven keer gericht en twee keer ter waarschuwing.

Job Knoester, advocaat van de verdachte, twijfelde eerder aan het ingrijpen van de agenten. Volgens hem schoten ze namelijk meteen, zonder fatsoenlijke waarschuwing. Ondanks de uitslag van het onderzoek blijft hij sceptisch. ,,De conclusies van de rijksrecherche berusten naar het oordeel van de verdediging deels op een onjuiste interpretatie van feiten en zijn op zijn minst voorbarig”, vindt Knoester. ,,Het is niet voor niets dat de verdediging zelf hier de agenten nog over mag bevragen.” De advocaat wil uit ‘strategisch oogpunt’ verder niets kwijt over de zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt F. van drie pogingen tot moord dan wel doodslag, al dan niet met terroristisch oogmerk, en bedreiging met zware mishandeling. Kort na de steekpartij verklaarde de verdachte dat hij hoopte dat de politie hem zou doodschieten omdat hij dan een martelaar zou zijn. Ook had hij al eerder plannen om in een kerk mensen neer te steken.

De agenten worden in de rechtszaak tegen F. als getuigen gehoord. Ook de rechtbank buigt zich nog over de rechtmatigheid van het schieten. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
© LEEUWEN, JOS VAN

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag