Volledig scherm
© Frank Jansen

Politie redt niet meer uit zee

De politie is de komende maanden alleen nog op drukke, warme dagen op het strand als er extra toezicht nodig is. Ook laten zij de reddingen uit zee vallen. Daarvoor worden brandweermensen opgeleid die de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade assisteren.

Volgens de politie worden er dit jaar ook minder agenten vrijgemaakt voor het toezichthoudende werk op het strand. Dat kan omdat ze alleen worden ingezet als er op hele warme en drukke dagen behoefte is aan extra toezicht. Ook de naam Kustdetachement komt te vervallen en dragen de agenten geen speciale strandkleding meer. Het gebied dat ze in het vizier hebben loopt vanaf het Westland tot Noordwijk, met Scheveningen als drukst bezochte badplaats.

De speciale strandposten in Scheveningen en Kijkduin worden wel opgebouwd om van juni tot september als uitvalsbasis gebruikt te kunnen worden. Ook de strandjeeps blijven in de gebruik. De politieboten voor reddingen uit zee niet meer.

Volgens de politie, die met de nieuwe opzet breekt met decennialange permanent toezicht vanaf van het strand in de zomermaanden, gaat er nu gewerkt worden zoals in andere plaatsen van de kust al langer wordt gedaan.

Werkdruk

De reden daarvoor is dat de politie het voor haar geen taak meer vindt om naast de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVR) en KNRM te worden ingezet bij het redden van drenkelingen. Door de grote werkdruk ziet de politie liever geen collega’s gedurende drie zomermaanden naar het strand afreizen.

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade zegt in een reactie ‘de extra oren en ogen’ op het strand en in de zee te gaan missen. Strandondernemers verkeren in onzekerheid of de politie nog terugkomt óp het strand. ,,Zo niet, dan gaat dat mij veel extra werk opleveren’’, zegt Patricia van Grand Place, het paviljoen dat in Scheveningen zo goed als naast de politiepost ligt. ,,We horen elk jaar van de politie dat ze niet weten hoe ze de roosters op het strand kunnen dichtlopen. Maar dat lukt mij als ondernemer hier toch ook? Ik zie hoeveel werk ze hebben met badgasten met verwondingen en met vragen. Bij reddingen worden mensen altijd bij mij opgevangen. Dat ga ik er straks allemaal bij krijgen.’’

Voor de reddingen uit zee worden nu vijftien tot twintig brandweermensen opgeleid om ‘de gaten in het rooster van de vrijwillige reddingsbrigade dicht te lopen en op warme dagen en bij gevaarlijke zee paraat te staan’, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het reddingswerk op zee past naadloos in de taak waarmee brandweermensen dagelijks bezig zijn, zegt zij. ,,Onze taak is het redden van mens en dier. Bovendien valt de brandweer ook onder de Veiligheidsregio Haaglanden, waar de reddingsbrigade toebehoort.’’

De speciaal voor het reddingswerk opgeleide brandweermensen blijven in de zomer buiten hun uren op het strand bij de HVR gewoon inzetbaar voor het brandweerkorps.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag