Volledig scherm
Een van de kanodemonstranten die uit het water werd gevist en is aangehouden. © Jos van Leeuwen

Politie vordert rondvaartboot om kanoërs aan te houden

pegidaDe politie heeft vanmiddag bij een demonstratie van Pegida in Den Haag een rondvaartboot van De Ooievaart gevorderd om twee kano's van tegendemonstranten van Pegida aan te houden. Daarbij hielden niet alle AFA-demonstranten het droog.

Volledig scherm
De rondvaartboot waarmee de kanoënde actievoerders konden worden aangehouden. © Jos van Leeuwen

De demonstranten hadden ter hoogte van de Koekamp vanuit twee gehuurde kano's gedemonstreerd tegen de betogers van het rechtse Pegida. Toen zij na het laten afgaan van een rookbom wegpeddelden vorderden politiemensen een toevallig passerende rondvaartboot van De Ooievaart.

De inzittenden moesten de boot op last van agenten verlaten waarna de achtervolging werd ingezet. Ter hoogte van de Boomsluiterskade kreeg de stuurman volgens ooggetuigen de opdracht om over de kano's heen te varen.

Volgens de politie is het anders verlopen. De stuurman van De Ooievaartboot kreeg inderdaad de opdracht om achter de demonstranten aan te varen, maar zou niet over de kano's heen zijn gegaan. De rondvaartboot zou langs de zijkant van de eerste kano hebben gevaren. Zo konden de demonstranten in de rondvaartboot stappen. Een tweede kano zou toen op hen zijn gebotst, waarna de demonstranten in het water vielen. Samen met de schipper heeft de politie hen op het droge gehaald.

Volledig scherm
© Jos van Leeuwen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag