Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA/Koen van Weel

Politiebaas Akerboom ontkent aantijgingen van racisme en uitsluiting in Haags politiekorps

De korpschef van de landelijke politie, Erik Akerboom, ontkent dat ‘racisme en uitsluiting alom aanwezig zijn’ binnen de politie Den Haag en dat misstanden daar niet worden aangepakt. 

Akerboom reageert daarmee op een klacht die twintig maatschappelijke organisaties en drie politieke partijen - De Haagse Stadspartij, Islam Democraten en Nida - bij hem hadden ingediend over de Haagse politieleiding.

De organisaties en migrantengroeperingen verwijten de Haagse politieleiding dat ze niet ingrijpt bij ‘structurele misstanden binnen én door de politie Den Haag’. De organisaties onder aanvoering van Control Alt Delete, een groep die actie voert tegen etnisch profileren, stelt dat er binnen de eenheid intimidatie en racisme voorkomen.

Akerboom onderkent dat er soms pijnlijke incidenten zijn waarbij belangrijke waarden als gelijke behandeling in het geding zijn. ,,Het is echter onjuist op basis van incidenten te concluderen dat racisme en uitsluiting alom aanwezig zouden zijn binnen de politie en dat misstanden niet worden aangepakt’’, aldus Akerboom.

Politiechef van het Haagse politiekorps, Paul van Musscher, liet eerder al weten verrast te zijn door brieven van de twintig organisaties en de drie politieke partijen in Den Haag, die geen vertrouwen meer hebben in de politie. ,,Er wordt hier niet weggekeken.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag