Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Politiebonden protest op het Plein in Den Haag. © Nederlandse Politiebond (NPB)

Politiebonden moeten zich aan protestroute van Krikke houden

De politiebonden mogen komende maandag niet zelf de route bepalen voor hun protest. Ze moeten zich houden aan de maatregelen die burgemeester Krikke hen heeft opgelegd. Dat bepaalde de rechter vandaag in het kort geding dat de politiemannen hadden aangespannen.

De bonden gaan maandag met 10.000 deelnemende agenten actie voeren tegen de voorgenomen pensioenplannen. De bonden wilden hiervoor graag langs de Tweede  Kamer en het ministerie van Sociale Zaken lopen om hun argumenten kracht bij te zetten. Burgemeester Krikke zag dit echter niet zitten en wees een andere route toe, tot ongenoegen van de politiebonden die middels een kort geding tevergeefs hun eigen route wilden afdwingen. 

Ongewenst

Krikke werd onder meer door de rechter in het gelijk gesteld omdat de geplande mars van de agenten langs de Hofweg en het Spui zou gaan, dat midden in het kernwinkelgebied van Den Haag ligt. Deze plek wordt niet geschikt geacht voor de grote demonstratie omdat onder meer winkelend publiek en toeristen ongewenst in de stoet terecht kunnen komen. 

De politiebonden gebruikten als argument dat een vergelijkbare demonstratie in 2015 wel werd toegestaan. Volgens de rechter heeft burgemeester Krikke gelijk omdat de situatie in het centrum inmiddels is veranderd. Het is volgens de burgemeester drukker geworden in het gebied waar de politieagenten willen protesteren. Dat heeft vooral te maken met de komst van appartementencomplexen, winkels (zoals Primark) en de campus van de Universiteit Leiden. Ook zou de vorige demonstratie die de politiebonden toen hielden, aanzienlijk kleiner zijn geweest dan de verwachte opkomst komende maandag.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag