Volledig scherm
Enkele tientallen demonstrerende politieagenten blokkeren maandagochtend de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag. © Nederlandse Politiebond (NPB)

Politiebonden tevreden over opkomst demonstratie, één arrestatie

UpdateTussen de 250 en 300 politieagenten hebben vanochtend in Den Haag actiegevoerd tegen de pensioenmaatregelen van het kabinet-Rutte. De agenten blokkeerden de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de Koekamp bij het Malieveld demonstreerden agenten. Bij de demonstratie is één persoon, die kwam opdagen in een geel hesje, gearresteerd. 

Enkele tientallen mensen in een geel hesje kwamen de agenten, die in een wit hesje stonden, vanmiddag ‘bijstaan'. Die mochten niet op die plek zijn en dus greep de politie in. Eén persoon liet zich niet wegjagen en werd dus in de boeien geslagen. 

‘Tevreden’

,,We zijn zeer tevreden over de opkomst bij de actie’’, zegt Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. ,,We hadden ongeveer het aantal deelnemers dat we vooraf hadden verwacht.’’

De agenten voerden onder meer een spandoek met zich mee met het opschrift: ,,Politie laten doorwerken tot 68 is ongezond, onveilig, ondankbaar.’’

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, sprak de agenten toe en zei de zorgen van de politiemensen te delen. Hij roept de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenonderhandelingen. ,,We kunnen dit voor de verkiezingen fiksen’’, aldus De Boer, die na zijn toespraak gedurende de actie niet meer terug het gebouw in mocht.

De politiebonden zijn het niet eens met de huidige pensioenleeftijd en zullen tot aan de verkiezingen voor Provinciale Staten (20 maart) blijven protesteren. Volgens Van de Kamp gaan de acties door, ook als de partijen weer gaan onderhandelen over hervorming van het pensioenstelsel. ,,Onze achterban is het echt zat. Dit gaat pas ophouden als er een deal is en niet eerder.”

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zei het ,,chagrijn” van de actievoerders te begrijpen. Hij wil graag snel weer met bonden om de tafel gaan zitten. Dat gaat alleen gebeuren als er een beter bod komt, waarschuwde Van de Kamp.

Kort geding

De politiebonden hadden vorige week een kort geding aangespannen tegen de gemeente Den Haag, omdat die voorwaarden oplegde voor de demonstratie. Die voorwaarden werden afgelopen vrijdag opgeheven. De politiebonden demonstreren vandaag dus precies zoals ze willen. Tijdens het protest zijn ze ‘gewone burgers’, zonder de bevoegdheden van een agent. Ze willen met de actie bereiken dat de overheid de AOW-leeftijd op 66 jaar bevriest, dat boetes op eerder stoppen met werken verdwijnen en dat zzp’ers ook een goed pensioen kunnen opbouwen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Enkele tientallen demonstrerende politieagenten blokkeren maandagochtend de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag. De actie is onderdeel van hun protest tegen het mislukken van de pensioenonderhandelingen. © Nederlandse Politiebond (NPB)
  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag