Volledig scherm
Beeld van de vorige demonstratie van de politie in Den Haag. © Nederlandse Politiebond (NPB)

Politiebonden willen route van demonstratie bij rechter afdwingen

De politiebonden stonden vanmiddag voor de rechter om af te dwingen dat ze maandag mogen protesteren zoals ze dat zélf willen. Ze verwachten zo’n 10.000 deelnemende agenten die actie voeren tegen de voorgenomen pensioenplannen. De bonden willen langs de Tweede  Kamer en het ministerie van Sociale Zaken lopen on hun argumenten kracht bij te zetten.

Burgemeester Krikke ziet dat echter niet zitten. Als de stoet over de Hofweg en het Spui gaat, levert dat volgens haar te veel problemen op voor het verkeer, voor omstanders en voor hulpdiensten. Het tramverkeer zou flink ontregeld worden. Ook de politie heeft een negatief advies afgegeven over de demonstratie. Daarom wil Krikke dat de demonstrerende agenten een andere route lopen.

Veiligheid

De bonden stapten naar de rechter. Zij vinden dat het voor de politie sowieso al lastig is om te demonstreren en dat wordt nu nóg moeilijker gemaakt. Dat er hinder is voor omstanders zou nu eenmaal bij een demonstratie horen. Dat het tot wanordelijkheden komt, kunnen de bonden zich niet voorstellen. Een van de advocaten zei namens de bonden: ,,Het is geen beladen demonstratie. Het gaat om een heel specifieke groep die aangeeft het zelf te kunnen reguleren en de veiligheid te kunnen waarborgen.’’

Woordvoerder Gerrit van der Kamp zei na de zitting namens de bonden: ,,Als we van onze collega’s horen dat er grote risico’s zijn, zouden we het natuurlijk nooit doen.”

Burgemeester Krikke wil net zo met met deze demonstratie omgaan als met de 1600 andere demonstraties die Den Haag per jaar te verwerken krijgt. De rechter doet vandaag uitspraak.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Demonstratie politiebond voor betere pensioenregelingen. © Nederlandse Politiebond (NPB)

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag