Volledig scherm
© EPA

Legolanddeal splijt Haagse coalitie

Legoland is welkom op de Scheveningse boulevard. De Haagse politiek ging afgelopen nacht akkoord met een deal over een nieuw Legoland Discovery Centre in de badplaats. Maar de linkse coalitiepartijen zijn furieus over de politieke koehandel die eraan vooraf ging. ,,Dit is een gênante vertoning.’’

De Haagse Stadspartij dreigde zelfs met een motie van afkeuring tegen het eigen college als de plannen doorgedrukt zouden worden. ,,Dit is goedkoop’’, foeterde Peter Bos nadat het voorstel was aangenomen. ,,Gênant dat het college meegaat met zo’n PVV-motie.’’ Toch hield Bos de gele kaart in de achterzak.

Om steun te krijgen voor de Legolanddeal had de VVD-wethouder vannacht een PVV-plan omarmd voor gratis toegang tot de nieuwe attractie op Scheveningen. Alle 65-plussers en Scheveningers zouden dan tickets krijgen voor de publiekstrekker.

Vooral de HSP en PvdA waren des duivels en suggereerden dat de coalitiegenoten van VVD en CDA het vooraf stiekem op een akkoordje hadden gegooid met oppositiepartijen. Een PvdA’er kon zelfs niet reageren omdat hij ‘te emotioneel’ was. Vooral de financiering van de nieuwbouw lag de linkse partijen zwaar op de maag. Die zou rammelen, waardoor de gemeente risico loopt, stellen de fracties. ,,We gokken niet met publiek geld’’, zei PvdA-raadslid Bülent Aydin.

De Haagse coalitie slaagde er vannacht in om tijdens een raadsdebat tweemaal op een crisis af te stevenen. Eerst dreigde een D66-raadslid het wethouderspluche te kapen, vervolgens clashten linkse en rechtse fracties over Legoland. ,,Hier is echt wat aan de hand, dit gaat binnen de coalitie nog wel opspelen’’, zei een bron op het stadhuis.  

In samenwerking met indebuurt Den Haag