Volledig scherm
Directeur Benno Tempel van het Eschermuseum bij de Amerikaanse ambassade, waar hij zijn museum graag wil vestigen.

Politiek: Ook kijken naar ander plan voor ambassade

Den Haag moet ook andere museuminitiatieven bekijken voor de Amerikaanse ambassade. Dat stellen partijen in reactie op een nieuw plan voor een museum voor moderne kunst in de ambassade aan het Lange Voorhout.

Volledig scherm
Het welbekende fotohokje in het Escher Museum. © Archieffoto
Quote

Een museum voor hedendaag­se en moderne kunst zou ook een aanwinst zijn

Raadslid Bülent Aydin

Begin dit jaar wees het stadsbestuur de ambassade aan voor de vestiging van het Escher Museum en een hotel. Dit moet een belangrijk onderdeel worden van een Haagse Museumkwartier: 'Een grote kans voor de stad', aldus het college.

Museum op wereldniveau
Maar nu ligt er een ander plan. Een groep Haagse ondernemers wil in het gebouw een museum voor moderne en hedendaagse kunst vestigen. Volgens woordvoerder Emile Gassler - tevens eigenaar van Hotel Corona - moet het een 'museum op wereldniveau' worden.

In de politiek klinkt de roep om een open strijd: ,,We moeten ons niet blindstaren op één plan'', vindt VVD-raadslid Arjen Lakerverld. ,,Geef ook anderen de ruimte. Het gaat om het beste plan. Dan kan het nog zijn dat het Escherplan wint, maar gooi het open.'' De PvdA vindt dat pleidooi 'een goede gedachtegang'. Raadslid Bülent Aydin: ,,Een museum voor hedendaagse en moderne kunst zou ook een aanwinst zijn.''

Principebesluit
Het ambassadepand van architect Marcel Breuer komt in 2017 vrij als de Amerikanen nieuwbouw betrekken aan de Waalsdorperlaan bij renbaan Duindigt. Volgens het gemeenteplan verhuist het Escher Museum, nu gevestigd in het Paleis Lange Voorhout, dan naar het ambassadepand.
Directeur Benno Tempel van het van het Escher- en het Gemeentemuseum wijst erop dat er een 'principebesluit' ligt over deze verhuizing: ,,Escher is een wereldwijd merk, en de huidige locatie barst uit z'n voegen.''

De ondernemers achter het nieuwe concept hebben nog geen concreet plan ingediend bij de gemeente, meldt een zegsman.

Volledig scherm
Het Escher Museum in Den Haag. © Daniella van Bergen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag