Politieleiding grijpt in: Sancties tegen tien politieagenten in Schilderswijk, één direct ontslagen
VIDEODe politie heeft sancties uitgedeeld aan tien politiemedewerkers van bureau Hoefkade in Den Haag die hun boekje te buiten zijn gegaan. Eén agent kreeg zijn ontslag aangezegd. De agenten zouden zich in een appgroep Marokkanenverdelgers noemen.
Delen per e-mail
Het gaat om dienders uit een ploeg van bureau Hoefkade die volgens de politieleiding fout was. De maatregelen lopen uiteen van een waarschuwing tot ontslag op staande voet.
Vier agenten waren betrokken bij een arrestatie waarbij zij volgens de politieleiding buitensporig geweld gebruikten. Het ging om een arrestatie in oktober 2018 waarbij agenten een man achtervolgden en uiteindelijk voor een restaurant arresteerden. Hierbij werd de wapenstok gebruikt. Naderhand meldden ze wel dat er geweld was gebruikt, maar logen erover hoe ernstig het was. Een vierde agent filmde in de cellengang de verdachte en deelde de beelden met andere agenten.
Van de vier agenten is er een zijn ontslag aangezegd, een tweede kreeg voorwaardelijk ontslag met een proeftijd van drie jaar, de derde wordt teruggezet in rang en moet salaris inleveren, de diender die filmde moet 47 verlofuren inleveren.
Alle vier agenten werden gedurende het onderzoek overgeplaatst naar een ander politiebureau. De drie agenten die in dienst blijven, mogen niet meer terugkeren naar de Hoefkade.
Ongewenst
Daarnaast deed de politie ook intern onderzoek naar de werkcultuur op het politiebureau, nadat klokkenluiders het gedrag van de groep aan het licht brachten. Volgens een oud-agent van bureau Hoefkade waande de groep zich met hun ploegchef ‘onaantastbaar’. ,,En wie niet zo was, werd wel door de cowboys gevormd’’, zei hij.
In appgroepen zouden de agenten grappen en discriminerende opmerkingen maken en zichzelf ‘Marokkanenverdelgers’ noemen. Allochtone collega’s die werden bevorderd zouden ze ‘goudzoekers’ noemen. Klokkenluiders vonden ze tere zieltjes en ‘soft links gedoe’.
In een brief die de leiding van bureau Hoefkade eerder schreef, stelde ze dat er sprake was van een ‘opeenstapeling van onwenselijke gedragingen die een ongezonde cultuur binnen een deel van het basisteam liet zien’.
Van acht agenten vindt de politie nu ook dat ze ongewenst gedrag vertoonden, zowel tegenover burgers als onderling. Twee daarvan waren ook betrokken bij de gewelddadige arrestatie. De overige zes hebben een officiële waarschuwing gekregen.
Politiechef Paul van Musscher vindt de tien agenten die een berisping of straf kregen er tien teveel – ‘dit wil je niet’ -, maar zegt dat tegenover deze tien ‘veel collega’s van het bureau goed werk doen’. ,,Het gaat om één ploeg, in totaal werkte er toen acht ploegen.’’
Uit onderzoek is volgens de politiechef niet gebleken dat de agenten racistische grappen maakten. Ook de naam Marokkanenverdelgers hebben de interne onderzoekers niet boven water gekregen.
Klokkenluider
Een klokkenluider was politiechef Fatima Aboulouafa. Zij staat inmiddels op non-actief. Voor ze vertrok als politiechef naar Leiden werkte ze op de Hoefkade. Zij kaartte de misstanden aan, maar kwam zelf onder vuur te liggen. Andere politiechefs zegden het vertrouwen in haar op. De manier waarop ze de misstanden aankaartte, solistisch en via social media, werd gezien als een dolksteek in de rug. Het ontlokte Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) de opmerking dat klokkenluiders beter in bescherming moeten worden genomen. ,,De ervaring leert dat agenten die wantoestanden aankaarten bestraft worden door overplaatsingen of gewoon worden weggepest. Dat is onaanvaardbaar”.
Eerder kwam Van Musscher onder vuur te liggen. Hij werd ervan beticht dat hij met zijn politieorganisatie juist weg zou kijken van het gedrag van de agenten op de Hoefkade. Twintig migrantenorganisaties en drie Haagse politieke partijen zegden het vertrouwen in de politie op. Van Musscher reageerde hier toen fel op. ,,Er wordt niets onder het tapijt geveegd”, stelde hij.
Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Weer branden en vernielingen in Den Haag, dit keer in Laak
-
Cirque du Soleil wil ook met volgende show naar Malieveld terugkeren
De show Totem van Cirque du Soleil heeft de afgelopen weken op het Malieveld 132.000 bezoekers getrokken. Het Canadese entertainmentbedrijf kijkt met tevredenheid terug op zijn Haags debuut. -
PREMIUM
Column De campagne ‘Positiviteit Scoort’ behelst iets extreem onzaligs en zelfs verwerpelijks
De eerste helft van je leven wordt verpest door je ouders en de tweede helft door je kinderen. Daar komt nu nog een ergernis bij: ze kunnen je straf geven. -
PREMIUM
Nieuw college Den Haag verhoogt huizenbelasting ozb met 10 procent
Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag, zonder Groep De Mos, verhoogt de onroerendezaakbelasting voor huizenbezitters met 10 procent. Hierdoor hoeft er minder hard te worden bezuinigd op de zorg voor kinderen en ouderen. -
PREMIUM
Eis van zes jaar cel voor roof van 42 vuurwapens in Wateringen
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van zes jaar tegen Freek van S. (47) vanwege een inbraak in een legale wapenzaak in Wateringen, waarbij 42 vuurwapens werden buitgemaakt.
-
PREMIUM
Lieve Rachel Eén patat-met voor de minister-president, alstublieft
Leo van der Velde schrijft wekelijks een brief aan kleindochter Rachel (7) waarin hij haar vertelt over het Den Haag van toen. Deze week schrijft hij over de Flying Enterprise in de Korte Poten. -
Overval op Albert Heijn aan de Steijnlaan, politie zoekt twee mannen
Twee mannen hebben vanavond rond 18.40 uur een gewapende overval gepleegd bij een filiaal van Albert Heijn aan de Steijnlaan in het Transvaalkwartier. Dat meldt de politie zojuist via Twitter. -
AD Haagsche Courant zoekt enthousiaste onlineredacteuren
Wil jij het laatste nieuws als eerste brengen? Dan ben jij degene die we zoeken. AD Haagsche Courant zoekt per direct een flexibele freelance onlineredacteur.
In samenwerking met indebuurt Den Haag