Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Poolse Kamil scheurde met 180 km per uur Den Haag in, rechter stuurt hem naar psychiater

De 24-jarige Pool Kamil W. die op 9 februari bij de Utrechtsebaan in Den Haag werd aangehouden na een lange politie-achtervolging vanaf Utrecht over de A12, moet geen straf krijgen. Wél zou hij een jaar lang verplicht moeten worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag geëist bij de Haagse rechtbank. 

De Pool, die niet onder invloed was van drank of drugs, reed met snelheden tot 180 kilometer per uur, raakte twee auto’s en probeerde politie-auto’s aan te rijden. De man zou psychotisch zijn geweest en derhalve ‘ontoerekeningsvatbaar’. Ook eiste het OM een rij-ontzegging van drie jaar. ,,Ik ben blij dat de dollemansrit geen gewonden heeft veroorzaakt”, aldus de aanklaagster.

Schietbeweging

De Pool kwam vanuit het Duitse Mönchen Gladbach via de A12 Nederland binnen gereden, om ‘dingen te bezichtigen’, zo zou hij later verklaren. Bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) in Driebergen kwamen meldingen over de man binnen, hij zou slingeren, rechts inhalen en over de vluchtstrook rijden bij snelheden van rond de 180 kilometer per uur. Ter hoogte van Bunnik werd hij door een politieauto opgewacht, maar die kon hem niet tot stoppen dwingen. Sterker nog: de bestuurder van de Poolse zwarte Volkswagen stuurde op de politieauto in. Die moest vol in de remmen. Op het moment dat hij bij hoge snelheid gelijk opreed met de agenten, maakte hij met zijn hand een schietbeweging naar hen. Onderweg naar Den Haag botste hij met hoge snelheid tegen twee andere auto’s aan tot hij kon worden klemgereden. De Pool werd poging doodslag, bedreiging, gevaarlijk rijden en doorrijden na aanrijdingen verweten.

Rijontzegging

Na zijn aanhouding werd W. meerdere malen psychisch onderzocht. Gedragsdeskundigen zeggen dat hij tijdens de wild-westrit ‘psychotisch’ moet zijn geweest en daarmee volledig ontoerekeningsvatbaar. Het enige dat de verdachte zelf wilde zeggen was: ,,Ik heb wél een ongeluk veroorzaakt, maar níemand met de dood bedreigd”. Zijn advocaat had geen bezwaar tegen de geëiste verplichte opname, maar vond een rijontzegging anderhalf jaar genoeg. Twee agenten sliepen slecht na het incident. Ze hebben diverse ‘herbelevingen’ gehad. Zij eisten elk 500 euro smartengeld.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag