Volledig scherm
© ANP XTRA

Poolse verwensingen aan het adres van rechter: ‘Jullie gedragen je als joden’

Er komt extra onderzoek naar camerabeelden in de strafzaak tegen de Poolse man die wordt verdacht van brandstichting in een parkeergarage onder een flat aan de Dedemsvaartweg in Den Haag. Dat heeft de Haagse rechtbank op verzoek van de advocate besloten tijdens een tweede voorlopige zitting.

Mirosiwa M. (46) ontkent alle schuld aan de brandstichting op 5 februari van dit jaar. Zijn zaak zal pas in januari inhoudelijk worden behandeld.

Bij de brand gingen een auto en een scooter in vlammen op. Bewoners van de flats boven de parkeergarage moesten even hun huis uit, de vrieskou in. Eerder, op 2 augustus 2017, zou de Pool ook al hebben geprobeerd brand te stichten in dezelfde garage. Daarnaast verdenkt het OM de man van bedreiging van een landgenote en stalking van een ander slachtoffer.

Schulden

De verdachte zit al negen maanden in voorarrest. Zijn advocate vroeg de rechtbank of hij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak buiten de celdeuren mocht afwachten. Dan zou hij weer kunnen gaan werken om zo zijn 130.000 euro aan schulden af te lossen. Ook maakt M. zich volgens de advocate enorme zorgen om zijn gezin.

De officier van justitie peinsde er niet over. Hij vreest dat de Pool dan de benen neemt. Ook de rechtbank wees het verzoek om die reden af, ook omdat er vrees voor herhaling zou bestaan. Daarop stond de man boos op van zijn stoel. Terwijl hij werd weggevoerd naar zijn cel, schreeuwde hij iets in het Pools naar de rechtbank. Schoorvoetend vertaalde de tolk voor de rechters: ,,...Jullie gedragen je als Joden !’’

Op 11 januari wordt de zaak voortgezet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag