Pop-up dichter verrast Hagenaars met spontane poëzie

Sjaak Kroes zit voor het parlement en schrijft gedichten voor iedere nieuwsgierige voorbijganger die bij hem aanschuift. Hij is te herkennen aan een blauw IKEA karretje, een toetsenbord in de stijl van een oude typemachine, een houten tafel en een uitklapstoel.

Volledig scherm
Pop-up poëzie in de binnenstad © AD
Volledig scherm
Handschoenen tegen de kou © AD

's Ochtends vroeg stapelt Sjaak (29) alles op zijn kar en loopt hij om geld te besparen vanaf Scheveningen Haven naar de stad. Zijn werkwijze is niet ingewikkeld: geef hem een thema of een woord en hij schrijft hier - na een kort gesprek - een gedicht over. Beeldende woorden, als 'paperclip' of ruimtes waardeert hij meer dan grote begrippen als 'vrijheid' of 'liefde', want ,,daar kun je met je fantasie iets mee doen.'' 

Een printer heeft hij niet, dus het gedicht mailt hij je later op nadat hij hem heeft opgedragen. De betaling is simpel: je geeft hem precies wat je het gedicht waard vindt. 

Ondanks zijn relatief oudere doelgroep (35+) is Sjaak actief op Facebook, Instagram, Twitter en Youtube. De leeftijd van zijn fans is volgens Sjaak vooral te wijten aan de drempel rondom zijn verschijning: ,,Je hebt lef nodig om hier te komen zitten en veel twintigers hebben dat nog niet", stelt hij.  

Schrijven voor de dames
Sjaak is opgegroeid in Scheveningen en runt nu zijn eigen pop-up poëziebedrijf. ,,Schrijven begon een beetje voor de dames", zegt Sjaak met een ondeugende glimlach. Na zijn studie psychologie wilde Sjaak zijn schrijftalent graag combineren met zijn interesse in mensen. Het antwoord vond hij op straat, waar hij het verhaal van andere mensen kan vertellen. Hij duikt nu op verschillende locaties in de binnenstad op en begint langzamerhand op te gaan in het straatbeeld.

Op zijn bucketlist staat nog een gedicht schrijven voor burgemeester Jozias van Aartsen, waarvoor deze het onderwerp zelf kan aandragen. Daarnaast hoopt Sjaak uiteindelijk van zijn poëzie te kunnen leven.

Op 17 december staat Sjaak in De Frietwinkel in Den Haag.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag