Volledig scherm
De As-Soennah moskee in Den Haag © ANP

Prediker As-Soennah vervolgd voor aanmoedigen vrouwenbesnijdenis

Het Haagse Openbaar Ministerie gaat een prediker van de Haagse As-Soennah-moskee vervolgen voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. De 32-jarige Hagenaar was te zien in een filmpje op de website van de moskee waarin hij vrouwenbesnijdenis aanraadde. 

De video maakte deel uit van een onlinecursus en stond sinds de herfst  van 2015 op de website van de moskee. Volgens het Openbaar Ministerie zei de prediker in het Arabisch dat ‘besnijdenis verplicht is voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen’. De ‘wijsheid’ er achter zou zijn ‘dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden die zich op de voorhuid bevinden en bij de vrouw worden haar lusten minder’.

Na drie jaar, op 8 november 2018, werd voor het eerst aangifte over deze video gedaan door vrouwenorganisatie Femmes for Freedom (FFF). ,,Aanzetten tot genitale verminking, is aanzetten tot geweld”, zo redeneerde  FFF-directeur Shirin Musa. 

Vrij snel daarna haalde de As-Soennah-moskee de video van haar site. Volgens de inmiddels oud-voorzitter Abdelhamid Taheri had de moskee al in 2009 gezegd niet achter de vrouwenbesnijdenis te staan. 

Het Openbaar Ministerie had het filmpje toen al. Ze vertaalde en bestudeerde de tekst en dacht na over de juridische duiding voor ze haar besluit nam de prediker te vervolgen. Daarbij overwoog ze ook het belang van vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van religie. 

Vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar. Op 18 december aanstaande is er een regiezitting in deze zaak.

Advocaat Yasar Özdemir  die de prediker bijstaat, zegt dat hij de zaak met vertrouwen tegemoet ziet. Inhoudelijk wil hij verder niet op de zaak ingaan. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag