Prins Harry fietst rondje Zuiderpark, Prinses Margriet verrast hem met schattig rompertje

Den Haag stond vandaag in het teken van het bezoek van prins Harry, de kersverse koninklijke vader. Hij woonde samen met prinses Margriet demonstraties bij van handboogschieten en basketbal. Dat zijn twee van de negen sportdisciplines die precies over een jaar op het programma staan tijdens de Invictus Games. Verslaggevers Maaike Kraaijeveld en Jeroen Schmale volgden de prins vandaag.

Volledig scherm
Prins Harry fietst door het Zuiderpark. © REUTERS
Volledig scherm
© ANP

Media uit alle hoeken van de wereld en koningshuis-fanaten zijn naar het Zuiderpark gekomen om een glimp op te vangen van Prins Harry, die net vader is geworden. Uit handen van prinses Margriet kreeg hij een wit rompertje waarop de naam ‘Invictus Games’ prijkt. Ook van burgemeester Krikke kreeg de prins een geschenk: een typisch Haagse knuffel-ooievaar.

De eerste fans stonden al vroeg in het Haagse Zuiderpark. Zij werden getrakteerd op een lachende prins en kregen hem nóg een keer te zien toen hij een rondje maakte op de fiets door het park.

Ook Arnoud, die met een groot pakket onder zijn arm stond de wachten op de royals, was er vroeg bij. Speciaal voor de pasgeboren zoon van prins Harry, Archie, nam hij een spaarpot mee, in de kleuren van de Britse vlag. Met uiteraard een corgi bovenop, de lievelingshond van koningin Elizabeth. 

Tekst loop door onder foto en tweet.

Geboorte

De Britse prins laat niet zomaar zijn maandag geboren zoon Archie en echtgenote Meghan alleen. Harry is in Den Haag met een missie waaraan hij zijn hart heeft verpand: de Invictus Games, de Spelen voor gewond geraakte militairen en veteranen. Prins Harry, zelf Afghanistan-veteraan, is een van de initiatiefnemers van de Games en komt vandaag om twaalf uur de aftrap geven voor het aftellen naar de internationale sportmanifestatie volgend jaar in Den Haag.

De stad is er supertrots op om in 2020 -van 9 tot en met 16 mei- gastheer te zijn van deze Spelen die in 2014 voor het eerst werden gehouden in Londen. De schitterende sportcampus in het Zuiderpark is het decor van de editie van volgend jaar, maar ook van de presentatie ervan vandaag.

Volgend jaar om deze tijd ziet het Zuiderpark er héél anders uit. Bij de sportcampus wordt een overdekt stadion voor 5000 mensen gebouwd voor de openings- en sluitingsceremonie. Kan ook publiek naartoe. Het terrein is gratis te bezoeken. Voor wedstrijden wordt entree gevraagd, zo rond een tientje.

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De eerste fans staan in het Zuiderpark te wachten op prins Harry, die daar komt om bijgepraat te worden over de Invictus Games 2020. © VRPress

500 internationale sporters voor 9 sporten

Aan de Invictus Games doen 500 sporters mee uit 20 landen. Zij komen uit in 9 sporten: boogschieten, atletiek, wielrennen, indoorroeien, powerliften, zitvolleybal, zwemmen, rolstoelbasketbal en rolstoelrugby.

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif is voorzitter van de 2020 Invictus Games in Den Haag. Prinses Margriet is erevoorzitter van het comité van aanbeveling en is er vandaag in die functie ook bij, evenals burgemeester Pauline Krikke. Zij had gisteren al een knuffeltje voor Archie ingepakt: de Haagse ooievaar. En dan is zelf vandaag nog jarig ook.

Volg hieronder live het bezoek van de prins aan de hofstad. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Prins Harry en zijn echtgenote Meghan hebben hun pasgeboren zoontje de naam Archie Harrison Mountbatten-Windsor gegeven. © EPA

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (9%)
575 stemmen