De politie in Nederland werkt steeds vaker met bodycams.
Volledig scherm
De politie in Nederland werkt steeds vaker met bodycams. © archieffoto ANP

Proef met bodycams politie Den Haag uitgebreid

Meer agenten in de stad Den Haag worden uitgerust met een zogeheten bodycam. De politie gaat de cameraatjes, bevestigd aan het uniform, bovendien ook buiten het centrum inzetten

Quote

Vaak is dan niet de aanleiding van het optreden gefilmd, wat een vertekend beeld kan opleveren voor de context van een incident

Jozias van Aartsen, burgemeester Den Haag

Enkele tientallen agenten in het centrum gaan al anderhalf jaar met een mini-camera op pad. De bodycam kan, zo is het idee, het gebruik van geweld door burgers tegen agenten - en omgekeerd - terugdringen.

In de nabije toekomst zullen Hagenaars de apparaatjes vaker zien, nu de bazen van de politie en het Openbaar Ministerie plus burgemeester Van Aartsen hebben besloten twintig extra bodycams aan te schaffen. Ze worden niet meer alleen in het centrum ingezet. Ook de bureaus Overbosch, Loosduinen, Scheveningen, Segbroek. Laak, Beresteinlaan, Zuiderpark en Leidschenveen-Ypenburg gaan er gebruik van maken.

De Haagse politie lijkt met het verlengen van de proef met bodycams een internationale trend te volgen. Zo moet de Londense politie in de lente voorzien zijn van 20.000 jascameraatjes. En in de Verenigde Staten voeren steeds meer korpsen ze in, zeker nu daar de stroom 'police brutality'-aanklachten van burgers maar niet lijkt te stoppen.

Smartphones
Van Aartsen wijst in zijn schrijven aan de raad op filmpjes die met smartphones worden gemaakt door omstanders van politie-optredens en die vervolgens op social media verschijnen. 'Deze beelden leveren niet altijd een compleet beeld op van een incident. Vaak is dan immers niet de aanleiding van het optreden gefilmd, wat een vertekend beeld kan opleveren voor de context van een incident.' In dat soort gevallen, zo meldt hij, kan het helpen als een politie-bodycam wel de hele gebeurtenis heeft vastgelegd.

Van de politiemedewerkers die tussen juni 2014 en april van dit jaar met een bodycam werkten, geeft 90 procent aan dat in hun beleving de camera bij (dreigend) geweld een de-escalerend effect heeft 'waardoor de politie geen geweldsaanwending hoefde toe te passen'.

Eenderde is van mening dat het gevoel van veiligheid wordt vergroot als ze op pad gaan met een bodycam. Eenzelfde percentage past door de camera het gedrag tijdens het werk aan. Zij zeggen, aldus Van Aartsen aan de raad, 'bewuster op te treden'.

Minpunten zijn ook geconstateerd. Zo zijn beelden die in het donker zijn gemaakt niet je van het en is het belangrijk dat beelden centraal worden opgeslagen.
Reageren? hc.lezers@ad.nl


  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel worden vergoed. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag