Volledig scherm
© anp

Proef met 'slimme lantaarnpalen'

De lantaarnpalen in Scheveningen zullen in de nabije toekomst ook andere functies krijgen dan alleen licht geven. Ze worden omgebouwd tot 'informatie-hubs'.

Dat betekent dat via deze 'slimme lantaarnpaal' mensen mogelijk gewezen kunnen worden op vrije parkeerplaatsen in de badplaats en dat ze er bijvoorbeeld ook hun elektrische auto kunnen opladen.

,,We willen optimaal gebruikmaken van de technologische mogelijkheden die we tegenwoordig hebben", zei de wethouder stadsontwikkeling, Boudewijn Revis gisteren tijdens de presentatie van de plannen bij 'Meneer Chocolade' in de Keizerstraat. ,,We zitten in de proeffase en willen alles uitproberen. We zullen dat vooral zorgvuldig doen. Het is heel spannend."

Living lab

De gemeente Den Haag is samen met energiebedrijf Eneco een 'living lab', een levend laboratorium, gestart. Het heeft tot doel Scheveningen via technologie 'veiliger en aantrekkelijker' te maken voor bewoners, ondernemers en toeristen. De slimme lantaarnpalen moeten daarbij een belangrijke rol gaan spelen.

Bij het creëren van de innovatieve paal is er onder meer veel aandacht voor kleuren. Bekend is dat kleur het gedrag van mensen beïnvloedt. Bij verhitte situaties onder het publiek zou fel blauw licht de gemoederen kunnen doen bedaren.

Ook wordt bekeken of met de nieuwe lantaarnpalen van afstand luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte kunnen worden gemeten.

De eerste varianten van de slimme paal worden volgend jaar al op de boulevards in Scheveningen neergezet, maar het eindmodel moet uiterlijk in 2020 klaar zijn.

Het onderzoek naar de mogelijkheden met de lantaarnpalen met onder meer camera's en sensoren loopt onder leiding van projectleider Brian Benjamin inmiddels al geruime tijd. Het living lab zal minstens acht jaar operationeel zijn.

Vandaag presenteert de wethouder kenniseconomie, Saskia Bruines namens Den Haag de slimme lantaarnpaal tijdens een congres van de zogenoemde 'smart cities' in Barcelona.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag