Volledig scherm
Het platform in Scheveningen. © NewsLab

Proef met waterstofproductie op Noordzee voor Scheveningen

Op een olie- en gasplatform voor de kust bij Scheveningen start volgend jaar het eerste project ter wereld voor de productie van waterstof op zee. Het platform wordt voorzien van een zogeheten elektrolyser, waarmee waterstof kan worden geproduceerd.

Op de Noordzee zijn twee energiebronnen aanwezig waarmee van water waterstof kan worden gemaakt: gas en windenergie. Met behulp van elektriciteit uit deze bronnen kan water (H2O) worden ontleed in waterstof (H2) en zuurstof (O). De waterstof kan dienen als schone brandstof. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komen bij het gebruik van waterstof geen schadelijke stoffen vrij.

,,Deze pilot laat bij uitstek zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt”, zegt managing director Lex de Groot van Neptune Energy in Nederland, de eigenaar van het platform. ,,De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie gerealiseerd kan worden.”

Bij de proef zijn ook de overheid, onderzoeksbureau TNO en de vereniging Nexstep betrokken, die in het leven is geroepen om olie- en gasinfrastructuur nieuwe functies te geven.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (65%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
6577 stemmen