Volledig scherm
De Tong Tong Fair in Den Haag. © Frank Jansen

Project om oudere Indo's bij te staan

Er wordt een nieuw sociaal netwerk opgezet voor mensen met een Indische of Molukse achtergrond in Den Haag en omgeving: Gotong Royong.

Het is bedoeld voor oudere mensen die alleen zijn of achteruit gaan in gezondheid aan de ene kant en vrijwilligers aan de andere kant. Door bezoeken, een telefooncirkel op te zetten, samen boodschappen te doen en uitstapjes te maken, moet eenzaamheid of thuiszitten worden doorbroken. Dit 'informele netwerk' wordt opgezet door vrijwilligersorganisatie Pelita en betaald uit subsidie van het rijk.

In Den Haag en omgeving wonen zo'n 10.000 mensen van70 jaar en ouder met een achtergrond in het voormalige Nederlands-Indië. Zij zijn na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland gekomen. ,,Het is zeker niet zo dat dit netwerk voor iedereen van die groep nodig is, maar dat er bij een deel van hen behoefte aan is, blijkt wel uit de vraag die wij krijgen'', zegt Hans van der Hoeven van Pelita. Tijdens de laatste Tong Tong Fair op het Malieveld hebben zo'n 25 mensen aangegeven als vrijwilliger mee te willen doen.

Geschiedenis

Volgens Van der Hoeven hoeft een vrijwilliger niet zelf een Indische of Molukse achtergrond te hebben, maar wel bekend zijn met de geschiedenis en de cultuur. ,,We zetten juist dit netwerk op, omdat Indische mensen een andere benadering gewend zijn. Zachter, minder direct dan de Hollandse benadering. Je moet weten wat de Bersiap is, de bloedige onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs, waarmee deze mensen zijn geconfronteerd. Het is ook handig te begrijpen dat Indische en Molukse mensen een fles in de wc hebben staan om zichzelf te reinigen na wc-bezoek en dat het daardoor not done is iets aan te geven met je linkerhand. Eetgewoonten, muziek, je moet ze wel kennen om met iemand om te gaan.'' Een paar woorden Maleis strekt ook tot de aanbeveling. ,,In het geval van dementie of het begin daarvan vallen mensen terug op de taal van vroeger.''

Het project Gotong Royong (Elkaar helpen) begint als een pilot en is vorige maand in Zwolle al beloond met de Vrijwilligersprijs van de provincie Overijssel. ,,Den Haag is een hotspot voor ons als het gaat om de grote Indische gemeenschap. Maar mensen moeten wel weten dat we bestaan.''

Quote

Je moet wel weten wat de Bersiap is en waarom er een fles op de wc staat.

Hans van der Hoeven

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (72%)
  • Nee (23%)
  • Neutraal (5%)
3217 stemmen