Volledig scherm
PREMIUM
Itai Cohn (midden) op bezoek bij een Surinaams eethuisje op de Hoefkade, dat wordt gerund door een gezin. © Frank Jansen

Promotor Schilderswijk: 'Het is geen enge buurt'

InterviewMorgen is het Schilderswijk Festival. Voor 'promotor' Itai Cohn weer een mooie gelegenheid om de buurt positief in beeld te  brengen. ,,Deze wijk verbroedert."

Quote

De politiek en de media gebruikten de wijk vaak om hun eigen boodschap uit te dragen

Itai Cohn

De burgemeester van Den Haag die in de Schilderswijk komt wonen, dat zou wat zijn, stelt bewoner Itai Cohn. Heel raar is die gedachte ook weer niet, want Pauline Krikke heeft in Arnhem een huis in een vergelijkbare wijk. ,,Ik denk dat we wel een mooi plekje voor haar kunnen vinden", zegt Cohn.

Hij was 'een groot fan' van de vorige burgemeester, Van Aartsen. ,,Hij liet zijn gezicht regelmatig in de Schilderswijk zien. Kwam vaak op de fiets. Hij gaf de mensen vertrouwen." Cohn had al een ontmoeting met opvolgster Krikke. Zijn eerste indruk? ,,Ze toont veel interesse, luistert goed."

'Bewonerstours'
Cohn (44) is een actief promotor van de Schilderswijk. Al ruim twee jaar verzorgt hij 'bewonerstours', waarbij mensen van buitenaf kennis maken met de wijk. Cohn constateert dat er een positiever beeld over dit deel van Den Haag aan het ontstaan is.

Hij zegt zijn ogen niet te sluiten voor de problemen die er in de wijk zijn. ,,Maar ik miste de nuance. De politiek en de media gebruikten de wijk vaak om hun eigen boodschap uit te dragen. En nog steeds zitten ze er bovenop. Er hoeft maar weer iets te gebeuren."

,,Het is geen enge, gevaarlijke wijk. Het is eerder hét voorbeeld van een plek waar mensen van 120 nationaliteiten over het algemeen op vredige wijze met elkaar samenleven. Deze wijk verbroedert. Hier op straat zeggen de mensen je gedag, maken in de supermarkt een praatje met je."
,,De Schilderswijk kan echt als voorbeeld dienen. In vergelijking met zulke wijken in Parijs en Brussel zijn we lichtjaren verder. Daar kunnen we trots op zijn."

  1. Grote verslagenheid onder redders over verongelukte  kitesurfer

    Grote verslagen­heid onder redders over verongeluk­te kitesurfer

    Ook onder de redders van de KNRM en vrijwilligers die dit weekeinde uren hebben gezocht naar een kitesurfer, is de ontsteltenis over zijn dood groot. Dat zegt Kees Brinkman, woordvoerder van dé redders op zee, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), terugkijkend op het dramatische verongelukken van de kitesurfer in Scheveningen dit weekeinde. ,,Het is de eerste keer dat we iemand dood hebben aangetroffen en niet hebben kunnen redden uit zee”, zegt Brinkman.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag